Oranje met countergoal naar kwartfinale

0

Nederland heeft zich voor de vijfde keer in geschiedenis geplaatst voor de laatste acht van het WK. Oranje won met 2-1 van Slowakije met treffers van Robben en Sneijder. De ploeg kon niet imponeren, maar de eerste goal was van grote klasse.

Het doelpunt was een schoolvoorbeeld van een sublieme countergoal. Op een lange bal van Sneijder kwam Robben, die eindelijk in de basis was gestart, op de rechtervleugel vrij. De sterspeler van Bayern draaide naar binnen en werkte de bal in een klein hoekje achter doelman Mucha. Het was de eerste noemenswaardige actie in een wedstrijd die traag op gang kwam. Alleen enkele afstandschoten waren tot de goal in de 18e minuut gelost. Tien minuten voor het einde zorgde Sneijder na een knappe voorbereidende actie van Kuyt voor de verlossende tweede goal.

Dat Oranje niet naar Zuid Afrika is gekomen om de show te stelen is nu ook de internationale media wel duidelijk. Of Oranje beter kan is niet zeker, maar de ploeg was weer een fletse ploeg, die een magere tegenstander (de zwakste van alle ploegen in de tweede ronde). De missie om wereldkampioen te worden sluit blijkbaar elke frivoliteit uit het spel. Zou Italië zo spelen op een WK, het zou door de Nederlandse media pijnlijk worden neergesabeld. De kritiek op het spel in het verre vaderland zal niet mals zijn.

Na de eerste goal controleerde Oranje wel de wedstrijd zonder erg veel risico’s te lopen. In de eerste helft was de grootste schade een gele kaart voor Robben vanwege een handsbal. Na rust begon Oranje even sterk met een schot van Robben, die Mucha kon redden. Uit een pass van Robben kwam Mathijsen vrij voor het doel, maar de verdediger miste de goede kans. Daarna kogelde Van Persie een vrije trap in de handen van Mucha.

Na een kwartier leek Oranje even de controle op de wedstrijd te verspelen. Met name Van der Wiel, Van Bommel en De Jong lieten steekjes vallen. Kucka schoot van veertig meter net naast. Stoch soleerde vervolgens en dwong Stekelenburg tot een knappe redding. Een minuut later redde de oranje doelman knap op een schot van een vrijstaande Vittek. Daarna redde Mucha knap op een mooi schot van Kuyt.

In de 84e minuut viel de beslissing, toen een goedkoop verkregen vrije trap van Van Bronckhorst door een attente Kuyt werd onderschept. De Liverpool-spits speelde doelman Mucha uit en legde de bal klaar voor Sneijder, die het doel kon treffen.

In de blessuretijd kreeg Slowakije op de valreep een strafschop voor een overtreding van Stekelenburg op invaller Jakupko. De doelman kreeg gelukkig geen rode kaart, maar Vittek maakte uiteindelijk toch zijn doelpunt. Zodoende wint Oranje met slechts van 2-1, een score die het ook al boekte in de laatste twee gewonnen KO-wedstrijden op een WK. Toen gebeurde dat tegen Servië en Argentinië. Na twaalf jaar hoort Oranje bij de beste acht van de wereld.