Vaste prik tijdens een WK: de Johan Derksen Bingo

0

We verheugen ons soms net zo veel op het voetballen zelf als op de randzaken. Nemen de spelers hun eigen kapper weer mee, zal Sierd de Vos weer de paljas uithangen tijdens zijn sfeerverslagen, welke Oranje-gadgets vinden het meeste aftrek, welke yells worden het populairst maar bovenal: krijgen we onze Johan Derksen-bingokaart weer vol?

Loden Leeuw
Dit spel is buiten WK’s ook te spelen op de maandagen en vrijdagen, als de besnorde voetbalanalist weer zijn ongezouten mening geeft op alles wat zich in de voetbalwereld – en daarbuiten – afspeelt. Voorheen kwam je de eigenwijze Derksen nog wel eens tegen als je leveranciers van energie vergelijken wilde, in een spot die goed was voor een Loden Leeuw. Maar zijn eigen jargon is dermate typisch en stijlvast, dat fans een heuse bingokaart in het leven riepen met alle vaste stokpaardjes van de Veronica Inside-ster.

‘Een beetje een juffrouw’
Het is genieten geblazen tijdens eindtoernooien, wanneer Wilfred Genee, René van der Gijp en Derksen vrijwel dagelijks op de buis te zien zijn. Een slappe verdediger is dan steevast ‘een beetje een juffrouw’, een waterdrager wordt weer ‘een hele bruikbare speler’ genoemd en menig elftal wordt afgeschilderd als ‘een bus vol miljonairs met hoofdtelefoontjes’. Spelers die het te hoog in de bol krijgen heten ‘Mr. Big Star’ en vroeger wist men wel raad met dat soort jongetjes: ‘die schoven we zo tegen de reclameborden aan’. Trainers kunnen weinig goed doen: als er gewonnen wordt, is dat ‘logisch, met dit materiaal’.

Flapschoenen
Buiten het veld om zal menig official of hoogwaardigheidsbekleder weer kunnen rekenen op het volgende salvo: ‘luchtfietser’, ‘notoire ijdeltuit’, ‘hansworst’ of ‘een baantjeszieke dorpsidioot die ik geheel niet serieus kan nemen’. Door al die herhaling en lompheid missen zijn tirades vaak hun doel. Dat weet Derksen zelf ook, maar de man is in ieder geval eerlijk. Op ‘regelrechte minachting van de kijker’ zullen we hem niet betrappen. Want ‘ik kom toch niet helemaal uit Grollo gereden om met meel in de mond te praten?’. En: ‘ik ben toch geen clown? Ik heb toch geen flapschoenen aan?’. We gaan het allemaal ook ongetwijfeld teruglezen in zijn biografie.

Er een beetje te veel in gaan geloven
Ook zijn collega’s kunnen een imposante bingokaart overleggen. Gijp vooral door zijn beroemde ‘niks mis mee’ en ‘lekker man!’, Johan Boskamp die ‘doodziek’ wordt van Wilfred ‘wat dat betreft’ Genee en Wim Kieft die vaak ‘een beetje moe wordt’ van alle commotie over wat dan ook, en vooral vindt dat zichzelf voorbijstrevende kopstukken ‘er een beetje te veel in zijn gaan geloven’. Het wordt weer een heerlijk WK!

Share.

Laat een reactie achter