Dit is waarom de FIFA om de twee jaar een WK wil organiseren

0

De FIFA heeft het plan om elke twee jaar, in plaats van eens per vier jaar, een WK te organiseren. Daarvoor zit het nu samen met de nationale voetbalbonden. Verschillende landen zijn voor het idee te vinden, maar vooral vanuit Brazilië, Argentinië en Europa komt er veel tegenkanting. Ook de Nederlandse voetbalbond stemde eerder al tegen een WK om de twee jaar. Het vindt dat de voetbalkalender al heel vol zit en dat er helemaal geen ruimte is voor extra voetbalwedstrijden. Wie is er dan wel gebaat bij zo’n WK om de twee jaar en waarom wil de FIFA het per se doorvoeren?

De fans willen het en FIFA dus ook
Een van de redenen waarom de FIFA een WK om de twee jaar wil organiseren, is volgens Gianni Infantino omdat het interessanter is voor hun mediapartners die op extra kijkcijfers kunnen rekenen. Ook Arsène Wenger, directeur-ontwikkeling van de FIFA en voormalig Arsenal-coach, sprak zich om diezelfde reden al uit voor een tweejaarlijks WK. Bij een bevraging die werd uitgevoerd door de FIFA bleek slechts 45% van de fans te vinden te zijn voor een WK om de vier jaar. De meerderheid van de fans sprak zich uit voor een jaarlijks, tweejaarlijks of driejaarlijks WK.

Het is enigszins bijzonder dat net Arsène Wenger, de onafhankelijke denker die het niet voor het geld hoeft te doen, zich voor een tweejaarlijks WK uitspreekt. Hij doet dit echter vanuit zijn visie op een bredere hervorming van de voetbalkalender. Uit ervaring weet hij dat er veel zal moeten worden gevoetbald en dat de voetbalkalender altijd erg druk zal zijn. En dan kan die kalender maar beter gevuld worden met wedstrijden waar fans wél op zitten te wachten. Het is dezelfde redenering die werd toegepast toen de Nations League de vriendschappelijke wedstrijden verving of toen enkele tenoren uit de voetbalwereld hun eigen Europese Super League wilden oprichten: niet meer wedstrijden, maar wel meer kijkcijferkanonnen introduceren.

Beter voor het milieu
Een ander aangehaald argument: het milieu. De huidige voetbalkalender zit tjokvol gereis door de vele interlandperiodes. Wenger liet eerder al berekenen dat Lionel Messi zo tussen 2014 en 2018 maar liefst 300.747 vliegkilometers had afgelegd. Volgens de aangepaste voetbalkalender, met een tweejaarlijks WK en een enkele, lange kwalificatieperiode in oktober, zou dat slechts 137.037 kilometer zijn geweest. Ook voor de spelers zou de aangepaste kalender beter zijn: al dat gereis kan niet gezond zijn.

Bovenal gaat het om geld
In de winter voetballen in de woestijn doe je niet omdat fans het willen of omdat het beter is voor het milieu, dat doe je voor het aardoliegeld. En voor extra geld wil men wel al eens rekening houden met wat de fans willen. Lange tijd dacht men aan extra inkomsten te komen door extra wedstrijden in te plannen, maar een plafond lijkt bereikt. Meer topwedstrijden en wedstrijden die fans willen zien, moeten nieuwe inkomstenstromen genereren. Er wordt dan meer gewed bij de bookmaker, sponsors hun logootjes worden vaker gezien, mediabedrijven verwerven meer inkomsten en er stroomt meer geld door naar de voetbalsector. En laat net dat zijn wat de voetbalwereld na een coronajaar kan gebruiken: meer geld. Kan je de FIFA ongelijk geven?

Share.

Laat een reactie achter