WK 2022 – Qatar

Half januari 2009 maakte de FIFA de procedure bekend voor de organisatie van het WK 2022. Alle landen die zijn aangesloten bij de FIFA mochten zich aanmelden voor de organisatie. Omdat het WK 2014 in Brazilië was, mochten de landen uit Zuid-Amerika het WK 2022 niet organiseren. De stemming tussen de genomineerde landen was als volgt:

Organiserende land Continent Stemmen Kosten bouw Stadions
R1 R2 R3 R4
Qatar Azië 11 10 11 14 3,0 miljard dollar 12 stadions
Verenigde Staten Noord-Amerika 3 5 6 8 Niet bekend 18 stadions
Zuid-Korea Azië 4 5 5 0,9 miljard dollar 14 stadions
Japan Azië 3 2 1,3 miljard dollar 13 stadions
Australië Oceanië 1 2,3 miljard dollar 12 stadions
Mexico Noord-Amerika Teruggetrokken door de huidige economische situatie
Indonesië Azië Teruggetrokken doordat de bond niet de benodigde garanties kreeg

 

Op 2 december 2010 werd besloten dat Qatar het gastland voor het WK 2022 wordt. Bij die bekendmaking gaf de FIFA aan dat twaalf stadions met capaciteiten tussen ongeveer 40.000 plaatsen en 80.000 plaatsen een vereiste is.

Winter

Het toernooi is niet in de zomer, maar in de maanden november en december. De openingswedstrijd wordt gespeeld op 21 november 2022 en vlak voor de kerst zal de winnaar bekend zijn. De finale is namelijk op 18 december 2022. De keuze voor de winter heeft voornamelijk te maken met de hitte in de zomer. Met temperaturen tussen de 40 en 50 graden Celsius wordt een WK in de maanden juni en juli onmogelijk en daarom de keuze voor de winter. In de maanden november en december zijn de stadions makkelijker koel te houden, waardoor wedstrijden spelen en bezoeken een stuk aangenamer wordt.

Kritiek

Tijdens de aankondiging gaf Sepp Blatter, de toenmalige voorzitter van de FIFA, aan dat de Arabische wereld het verdient om een WK te organiseren. Echter kwam er al snel kritiek op een WK in Qatar.

In juni 2014 kwam de Britse krant ‘The Sunday Times’ met de melding dat zij honderden documenten in bezit hadden waaruit bleek dat stemgerechtigde FIFA-leden zijn omgekocht om tijdens de stemming op Qatar te stemmen. Vervolgens meldde de FIFA dat zij al eerder een onderzoek hiernaar gestart waren. Dit onderzoek zou op 9 juni 2014 worden afgerond en ook worden vrijgegeven. Veel bondsvoorzitters van FIFA-landen pleitte na de melding van ‘The Sunday Times’ voor een herverkiezing. In oktober 2014 sprak Michel Platini, de voorzitter van de UEFA en een van de vicevoorzitters van de FIFA, zijn mening uit. Hij vond dat zelfs bij de kleinste verdenking van corruptie er opnieuw gestemd moet worden.

Ook omtrent de stadions en andere voorzieningen voor het WK 2022 was veel kritiek. Vakorganisaties vonden namelijk dat veel van de werknemers die bij de bouw betrokken zijn slecht behandeld worden. De werknemers moeten namelijk met temperaturen van 50 graden Celsius veel te lang doorwerken. Dit heeft als gevolg dat er bijna dagelijks doden vallen bij de werkzaamheden.

Waar ook veel kritiek op kwam, is het alcoholgebruik tijdens het WK 2022. Tijdens het WK 2022 is het namelijk verboden om alcohol te drinken in en rondom de stadions. Door deze maatregel zullen de toeschouwers niet gezellig een biertje kunnen drinken rondom de wedstrijden. Hiermee hoopt Qatar ongeregeldheden, zoals rellen, te voorkomen.

Benieuwd naar de speelsteden en de stadions? Klik dan hier -> WK 2022 – Speelsteden en stadions

Foto: Pro Shots