Het voetbaltoernooi van iedereen

0

Het WK, Een groot voetbalfeest met landen van over de hele wereld. Het is altijd een uniekum, zeker omdat het slechts eens in de vier jaar plaatsvindt. Ergens op een mooi land, of op mooie landen. Soms mogen landen het evenement namelijk samen organiseren

De ultieme trots. Het dragen van het voetbalshirt van jouw land. Met je hart verdedig je de eer van jouw land. Op het toernooi met de meest begeerde prijs binnen het voetbal: het wereldkampioenschap voetbal.
Na de altijd spectaculaire openingsceremonie volgen de wedstrijden. Het is een periode vol spanning en enthousiasme, waarin iedereen in het land achter het nationale elftal staat. Enerzijds de gedeelde nationale trots en anderzijds de kennismaking met andere landen en supporters. Bovendien is het voor ieder land, met verschillende binnenlandse segmenten, het ideale moment voor vereniging. Met als droom of doel om samen die felbegeerde gouden wereldbeker binnen te halen. Hoe dan ook, het land eens goed op de kaart te zetten. Zodra het begint staan we met zijn allen achter het team. Dat houdt in: samen op het plein uit volle borst meezingen met het volkslied, hartstochtelijk juichen bij elke goal, flink balen bij verlies, in tranen bij uitschakeling, in extase bij winst. Het is een toernooi vol emoties. Een toernooi dat mensen samenbrengt. Waar culturen elkaar ontmoeten. Fans uit verschillende landen die samen op straat feest vieren. Zingen over hun jongens, hun land, hun trots. Wedstrijden waar de passie er vanaf spat. Verschillende speelstijlen die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. Hoogtepunten die zich afwisselen met dieptepunten. Spelers die de kans krijgen om legendes te worden. Wie wordt de nieuwe Maradona? Zidane? Of Neymar? Voetballende jongetjes willen allemaal de nieuwe ster zijn. De media volgt alles op de voet. Het hele land kleurt in de kleuren van de vlag. Overal voetbalshirts van het nationale elftal. Iedereen heeft het erover. Altijd wereldnieuws. Spandoeken worden opgehangen. Een maand lang staat alles in het teken van het WK. Een maand lang is het genieten van uitbundige fans, kolkende stadions, spelers met passie, fenomenale acties en prachtige goals. Maar wie zijn nou de grote winnaars? De beste teams aller tijden? Welke spelers hebben eeuwige roem verkregen? En hoe goed doet Nederland het? Dat en meer lees je in de volgende verhalen. Geniet ervan!
WERELDKAMPIOENEN
Brazilië is het enige land uit de geschiedenis dat de wereldbeker maar liefst vijf keer wist te winnen. Ze deden dat in 1958, 1962, 1970, 1994 en 2002. Een unieke prestatie. De gele kanaries, zoals hun bijnaam luidt, hebben naam gemaakt met het Braziliaanse samba voetbal. Frivool voetbal in kanariegele shirts, waarin er altijd gezocht wordt naar de aanval, met trucjes die je nog nooit eerder hebt gezien, balbehandelingen van een andere planeet en maar al te vaak een goal waar je mond van openvalt. Tot op de dag van vandaag is het een feest om naar te kijken. Het Braziliaanse elftal, daar ga je even voor zitten. Het plezier straalt er vanaf. Lachende spelers op het veld, genietend van het spelletje. Deze bijzondere voetbalbelevenis heeft Brazilië de vijf wereldtitels gebracht. Italië en Duitsland komen daar heel dicht bij in de buurt, met ieder vier gewonnen wereldkampioenschappen.
Het Italiaanse elftal, ook wel La Squadra Azzuri genoemd, won de beker in 1934, 1938, 1982 en in 2006. Italië heeft het verdedigen een andere dimensie gegeven, met het wereldwijd-bekende Catenaccio systeem. Een vrijwel niet te doorbreken muur. In altijd stijlvolle voetbalshirts, spelend met enorm veel passie, strijden ze voor elkaar. Tot op het bot gedreven. Niet het individu maar het team staat centraal. Dat is in de Italiaanse speelstijl het belangrijkst.
De Duitsers, spelend in een wit tenue, wonnen de prijs in 1954, 1974, 1990 en in 2014. Hoe ze het doen weten we niet maar zij wel. Als het eropaan komt staat er altijd weer een geoliede machine. Dit maakt het Duitse team al jaren moeilijk te verslaan. De laatste jaren domineert het Duitse voetbalteam de velden, met het hanteren van totaalvoetbal. Een dynamisch-aanvallende speelstijl, met spelers die op meerdere posities kunnen spelen en elkaar constant afwisselen.
Achter deze top-drie landen volgen Argentinië en Uruguay, beide Zuid-Amerikaanse ploegen, met ieder twee titels.
Landen die de befaamde World Cup één keer wisten te winnen zijn: Spanje, Engeland en Frankrijk.
LEGENDES IN EEUWIGE ROEM
Pelé
Brazilië telt veel geroemde spelers op verschillende WK’s, maar er is één speler die boven iedereen uitsteekt. Péle, een ware legende. De speler die drie keer wereldkampioen werd in het Braziliaanse voetbalshirt. Die zijn team aan de hand nam, met zijn enorme talent en zijn uitzonderlijke balcontrole. Een ontzettende drive had om te winnen. Op zeventienjarige leeftijd de jongste doelpuntenmaker ooit werd en met zes goals in vier wedstrijden bepalend was in het winnen van het Wereldkampioenschap. Als je vervolgens nog twee keer een WK weet te bemachtigen, kun je dat op zijn minst bewonderenswaardig noemen. Mede door deze unieke prestaties is Pelé volgens velen de beste voetballer ooit.
Diego Armando Maradona
Iedereen kent Diego Maradona. Je kan er simpelweg niet omheen. Een fenomenale Argentijnse voetballer die gezien wordt als een van de beste voetballers ooit. Bekend om zijn fabelachtige dribbels, prachtige stiftjes over de keeper, feilloze schoten in het goal en een exceptioneel sterk linkerbeen. Een absolute wereldtopper die met Argentinië de wereldtitel veroverde in 1986. Op dit toernooi maakte hij in de kwartfinale tegen Engeland de beroemde goal van de eeuw: een solo vanaf eigen helft waarin hij vijf tegenstanders omspeelde, inclusief de keeper, en vervolgens de bal in het net schoof. In deze wedstrijd scoorde hij ook de discutabele handsbal goal. Maradona’s reactie hierop was ‘Maradoniaans’: ‘het was de hand van God’. Mede door deze goals had Maradona een grote rol in het winnen van de uiteindelijke finale tegen West-Duitsland. Een grote vedette die dé ster was van dat WK. Een legende in eigen land en geroemd door de hele wereld.
Zinedine Zidane 
Zinedine Yasid Zidane ofwel Zizou, maakte furore tijdens het WK van 1998, gehouden in zijn eigen land: Frankrijk. Met zijn sierlijke manier van spelen, slalommend op het middenveld, heerlijke dribbels, perfecte balaannames en verfijnde passen, zorgde de middenvelder er mede voor dat Frankrijk de finale haalde. Hierin scoorde hij twee keer tegen het grote Brazilië, waardoor hij een groot aandeel had in het binnenhalen van de eerste wereldtitel voor het Frans nationale elftal. Acht jaar later haalde hij als aanvoerder in het Franse shirt opnieuw de finale en liet hij het publiek wederom genieten van zijn techniek en intelligentie. De finale werd echter verloren van Italië. Zidane werd van het veld gestuurd, wegens het uitdelen van een kopstoot aan Marco Materazzi. Een bitter einde van een reeks geniale gala voorstellingen van de spelverdeler. Hij werd ondanks de rode kaart en verloren finale uitgeroepen tot speler van het toernooi. Een wonderlijke voetballer die de harten van menig voetbalfans heeft gestolen met zijn artistieke manier van spelen.
Franz Beckenbauer
Franz Anton Beckenbauer, een grootheid in Duitsland. Het WK als speler en als bondscoach winnen? Het lukte de Duitse voetballegende. In 1974 als aanvoerder en in 1990 als coach. Hierdoor is hij één van de meest geliefde voetballers ooit onder de Duitsers. Beckenbauer was een speler die in het Duitsland shirt opviel, door zijn grote dosis aan zelfvertrouwen en het charismatische leiderschap op het voetbalveld. Hij vond de positie ‘aanvallende libero’ uit. Een positie waarin je naast verdedigen, ook nadrukkelijk actief bent in de opbouw. Het is de positie die Beckenbauer uitmuntend wist te beheersen en hem bepalend maakte in de historische successen van het Duitse elftal. Een voetballer van wereldklasse die een grote impact heeft gehad op de glorietijden van het Duitse elftal.
NEDERLAND OP HET WK
Nederland heeft nog nooit het WK gewonnen. Meerdere keren waren we heel dichtbij. In 1974 bereikten we de finale met oogstrelend voetbal. De absolute ster van dat team was onze voetballegende Johan Cruyff. Helaas verloren we de finale van Duitsland. In het navolgende WK haalde we weer de finale maar ook deze ging verloren. Na verlenging was Argentinië ons de baas. In 2010 bereikten we opnieuw de finale, onder aanvoering van Arjen Robben en Wesley Sneijder. Weer een spannende finale die pas in de verlenging werd beslist. Niet door Nederland maar door Spanje, zij wonnen de wedstrijd. Drie keer hebben we het nét niet gered, maar Nederland heeft door de jaren heen veel respect afgedwongen. Met goed verzorgd voetbal en legendarische spelers heeft het land bijgedragen aan spraakmakende visies en voetbalsystemen. Denk aan het totaalvoetbal, dat niet meer weg te denken is bij de grootste clubs en landen ter wereld.
DE TOEKOMST
Wat gaat het volgende WK brengen? Wie schrijft er geschiedenis? Welke nieuwe legendes worden geboren? Wat voor onvergetelijke momenten gaan we beleven? Dit is wat het toernooi zo speciaal maakt. Iedereen kijkt mee. Iedereen viert feest. Iedereen draagt het voetbalshirt. Iedereen staat klaar om historie te schrijven. Laat het volgende wereldkampioenschap voetbal maar beginnen!
Share.

Laat een reactie achter