WK-dagboek (11): Bavaria en Adidas

0

Moet Nederland eigenlijk het WK samen met België willen organiseren? Na een week in Zuid Afrika is wel duidelijk geworden dat een WK een omvangrijk monster is geworden. Met dank aan de meisjes van Bavaria.

Het WK is een week oud en op een paar uitzonderingen kan het toernooi de neutrale liefhebber niet of nauwelijks bekoren. Natuurlijk, het toernooi moet nog op stoom komen en als het kaf van het koren gescheiden is zullen er heus wel mooie wedstrijden worden gespeeld. Maar tot nu toe is duidelijk dat het echte podium voor topspelers niet meer het WK is maar de Champions League.

 

 

 

Het clubvoetbal zal in de komende jaren in hoog tempo het belang van de nationale ploegen schaden. Het is nu al opmerkelijk dat veel spelers uit de Premier League toch maar voor een goede genezing van hun blessure hebben gekozen in plaats van een vluchtig optreden op een WK. De spelers verdienen immers bij hun club het salaris, waarmee ze voor de rest van het leven onafhankelijk zijn.

 

 

 

Obi Mikel had nu zeker wel kunnen spelen voor Nigeria, maar heeft er uiteindelijk toch van af gezien. Hetzelfde geldt voor Nani van Portugal en Essien van Ghana. Het WK is een megalomaan evenement met pretenties die het eigenlijk niet meer kan waarmaken. Het is natuurlijk leuk dat Japan van Kameroen wint, maar over een paar weken is iedereen dat ook weer vergeten in de vluchtige wereld. En dat Ghana met een toevallige strafschop wint van Servië, dat hoort er allemaal bij. Maar beide wedstrijden hadden meer weg van een avondje ballen op een zomeravond. Het echte werk is tegenwoordig toch echt Manchester United-Barcelona.

 

 

 

 

Nederland wil samen met België (dit detail wordt vaak in de media weggemoffeld) over acht jaar de gastheer zijn van de wereld. Dat is een mooi streven, maar of het zinnig is mag betwijfeld worden. Zeker nu blijkt dat FIFA ook een kledingvoorschrift voor een carnavalesk uitgeruste legioen gaat bepalen. En dat alleen om de rechten van de sponsor te bewaken. Het incident met de meisjes van Bavaria deed me meteen terugdenken aan tien jaar geleden, toen in Eindhoven alle uitingen van Philips in een straal van een paar kilometer van het stadion moest worden afgeplakt, omdat een concurrerend bedrijf sponsor van de UEFA was. Verschrikkelijke onzin, maar het is in het democratische Nederland wel gebeurd.

 

 

 

In feite moet Bavaria over acht jaar wel de sponsor van het WK worden, als Nederland-België de organisatie krijgt. Zo niet, dan wordt Lierop een enclave in het WK-land. Met dat soort krijgen we tegenwoordig te maken bij de organisatie van een FIFA-toernooi. Maar wat gebeurt er dan met het vele geld dat de sponsors neerleggen om hun borden langs de WK-velden te krijgen? Wordt het geld van Budweiser geïnvesteerd in nieuwe stadions in Zuid Afrika of in sociale projecten waar de FIFA deze weken mee koketteert? Of gaat het op aan de helicoptervluchten van de bobo’s?

 

 

 

En hoe zit dat eigenlijk met die reclame-uiting op het shirt van Honduras? Maakt Adidas dan geen bezwaar tegen het feit dat de naam van de concurrent die bij de volksliederen wel erg prominent in beeld kwam (Joma)? Zijn de spelers van Honduras ook door de politie ondervraagd of ze wisten dat ze aan sluikreclame voor een concurrent van de hoofdsponsor deden? Waarom moeten de spelers met die verschrikkelijke bal spelen, als werkelijk iedereen er letterlijk over valt? Had Joma niet die bal bij Chili – Honduras mogen leveren, als de naam toch al zo opvallend in beeld kwam?

 

 

 

Kortom, een WK in Nederland, betekent dat alle uitingen van Heineken, Philips, Unilever en Shell uit het straatbeeld moeten verdwijnen. Hele winkelstraten worden afgeplakt en hele wijken bewaakt om een spelersbus te laten passeren. Misschien moeten we toch maar van de organisatie van het WK afzien. Het is iets te megalomaan voor Nederland en onze bobo’s moeten ook al vuile handen maken. Daarbij is de Champions League in 2018 het echte podium van het topvoetbal geworden en is spelen voor de nationale ploeg een oud ambacht geworden.

       

Jurriaan van Wessem

Share.

Laat een reactie achter