Van snor naar tattoo

0

Bij het opzoeken van informatie over het WK stuit je al snel op verhalen en filmpjes over vroeger, toen Nederland tot twee keer toe in de finale stond en eind jaren ’80 het EK won. Elke keer springt dan het uiterlijk van ‘onze jongens’ in het oog.

Verdwenen (bij)zaken
En dat is best leuk, al dat terugkijken. je ziet dat het voetballen een stuk langzamer ging, je hoort dat de commentator in het stadion een live-verbinding heeft via de vaste telefoonlijn, je weet dat sommige stadions niet meer bestaan of inmiddels verbouwd zijn. Je ziet reclameborden van merken van de vrijwel verdwenen cassettebandjes, een ter ziele gegane energieleverancier of een levensmiddelenfabrikant die in een schandaal verwikkeld is geraakt. Het waren andere tijden, we zagen er anders uit. Bijzaken, maar wel geinig om te zien.

Matje en sieraden
Het voetbalkapsel of kortweg matje was populair. Van voren kort, van achteren lang. Daarmee had een speler tóch lang haar en hoefde hij niet bang te zijn dat het voor de ogen ging hangen. Erwin Koeman had een matje, Jan Wouters ook. Ook waren er in het veld nog sieraden te zien zoals oorbellen en gouden kettingen. Alleen trainer Rinus Michels verscheen in een net pak op het veld, zoals dat nu nog steeds gebeurt.

Veel te korte broek
De broeken van nu mogen aan de wijde kant zijn, ze geven in ieder geval bewegingsvrijheid. Die van de jaren ’80 zagen er meer uit als hotpants. Dat Marco van Basten zulke mooie doelpunten kon maken met zo’n kort, strak voetbalbroekje mag een klein wonder heten.

Sixpack en de voetballers-beha
Als een soort dwangmatige stripper zien we tegenwoordig Zlatan en Ronaldo het liefst in hun blote bast rondrennen. Wat zijn ze blij met hun sixpack en brede schouders. En dat mag, er is hard voor gewerkt. Of de frêle Greald Vanenburg en ‘spijker’ Adri van Tiggelen anno 2020 mee zouden kunnen komen, laat zich raden. Net zoals de vraag of de voetballers van weleer het hadden geaccepteerd om met een soort beha onder hun shirt te spelen.

Snordragers
Dachten we enkele jaren terug bij de snor voornamelijk aan analist Johan Derksen, tegenwoordig is beharing van de bovenlip aan een voorzichtige comeback bezig. Maar dat is voornamelijk bij artistieke types het geval. In 1988 bestond meer dan een derde van de oranjeselectie uit fervente snordragers: Jan Wouters, Sjaak Troost, Ruud Gullit, Adri van Tiggelen, Frank Rijkaard, Berry van Aerle, Joop Hiele, Aron Winter en Hendrie Krüzen. De tattoo is eigenlijk het hedendaagse equivalent van de snor.

Share.

Laat een reactie achter