Voetballegende: Rinus Michels

0

De redactie van EK & VoetbalOnline blikt terug op voetballegenden in aanloop naar het EK. Vandaag is het de beurt aan de Nederlander Rinus Michels.

Michels was een atletische en kopsterke midvoor en speelde van 1940 tot 1958 bij Ajax, waarmee hij in 1947 en 1957 de landstitel won. Als trainer werd Michels wereldberoemd. Hij was onder andere trainer van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands Elftal.

 

Hij was een voetbalvisionair die de strategie van het spel revolutioneerde. Voetballiefhebbers waren dolenthousiast over zijn aanvallende stijl van voetbal. Door zijn keiharde discipline was hij echter niet onomstreden bij al zijn spelers. De midvoor stond aan de wieg van één van de beste clubteams ter wereld, met onder andere Johan Cruijf.

 

Als bondscoach voerde hij een nieuw voetbalsysteem in dat goed uitpakte op het WK in 1974. Het zogenaamde totaal voetbal bracht Oranje naar de finale, maar wist nooit een titel te behalen. Pas in 1988 op het EK in Duitsland behaalde hij zijn grootste triomf. Oranje won, met de topspelers Gullit, Rijkaard en Van Basten, de eerste internationale titel voor Nederland. In 1999 riep de FIFA Michels zelf uit tot ‘trainer van de eeuw’.

 

Geboortedatum: 9 februari 1928

Clubs: Ajax

Interlands / Goals: 5 / 0

Share.

Laat een reactie achter