Column: Solidariteit met Togo

0

De Afrika Cup is ten einde met Egypte als winnaar. Dat is natuurlijk heel mooi voor dat land. Maar het zou belachelijk zijn om te vergeten onder welke omstandigheden dit toernooi drie weken geleden van start ging.

De beker is nu uitgereikt en het toernooi kan het archief in. Er moeten in de boeken nog een paar vlekjes worden weggewerkt. Maar zoals vrijwel niemand meer weet dat titelverdediger Nigeria in 1996 op het laatste moment werd utgesloten van deelname vanwege een internationale woede over de steniging van een vrouw die vreemd was gegaan. Zo zal over een paar jaar niemand weten dat Togo op het laatste moment het toernooi verliet omdat de ploeg bij de grens van Angola was beschoten.

 

Het is echt onvoorstelbaar dat de Afrikaanse federatie de brutaliteit heeft om Togo ook nog eens voor de komende twee toernooien uit te sluiten omdat het zich terugtrok uit het toernooi. Dit kan alleen vergeleken worden met een straf voor de Olympische ploeg van Israël in 1972. Vergeleken met de straf die Togo nu krijgt, zou Israël nooit aan de spelen van Montreal hebben mee mogen doen.

 

Natuurlijk is dat te gek voor woorden, maar erger: mijn vergelijking is niet gechargeerd. Mag je spelers die hun ploegmaten en begeleiders met kogels afgevoerd hebben zien worden verwachten dat ze twee dagen later wel vrolijk voetballen? Dat is in feite wat de Afrikaanse voetbalfederatie heeft geëist van de Togolese voetballers.

 

Sterspeler Adebayor heeft gelijk dat Afrika zich weer eens van zijn slechtste zijde heeft laten zien. De spelers zijn het slachtoffer van de bobo’s. Issa Hayatou vloog op de dag van de aanslag zelf naar Cabinda, met een toestel van de organisatie dat blijkbaar niet aan Togo beschikbaar kon worden gesteld. Vertaal de dodenlijst naar het Oranje van komende zomer en Oranje zou aan de grens persman Kees Jansma en assistent Phillip Cocu hebben moeten betreuren en reservedoelman Piet Veldhuizen (waarschijnlijk met de solidaire Yolanthe aan zijn zijde) naar de intensive care zien vervoeren. Ben benieuwd of minister Verhagen dan ook niet had gevraagd om de ploeg terug te trekken.

 

Het wordt tijd voor een mondiaal excuus aan de ploeg van Togo, van de FIFA maar ook van alle voetbalbobo’s. Togo moet nog meer dan Ierland (als gevolg van een ongekende hetze in tabloids na een ‘normale’ handsbal) een compensatie krijgen voor het missen van de Afrika Cup.

 

Jurriaan van Wessem

Share.

Laat een reactie achter