Zwitserland klopt Spanje bij WK-start

0

Topfavoriet Spanje is het WK begonnen met een pijnlijke nederlaag. De kampioen van Europa werd met 1-0 verslagen door een zeer nuchter Zwiserland, dat met een scherpe counter alle bookmakers in euforie bracht. De eerste stunt van dit WK.

De onverslaanbare armada leed schipbreuk op het moment dat niemand er rekening mee had gehouden. Als een Titanic ging de Spaanse ploeg ten onder. Zoals het vaker is gebeurd met de Europees kampioen, zoals West Duitsland van Algerije verloor in 1982 en Frankrijk van Senegal in 2002 of Oranje gelijk speelde tegen Egypte. Het is een merkwaardig lot dat de beste ploeg van Europa vaker is overkomen. Zwitserland had nog nooit van Spanje gewonnen maar dit keer sloeg de ploeg toe met een treffer van Gelson Fernandes in de zevende minuut na rust.

 

Spanje begon goed aan de wedstrijd, maar het wist het tempo niet op te voeren toen daar behoefte aan was. Met afstandschoten probeerden Silva en Iniesta in het eerste half uur een bres te slaan. Pique kreeg halverwege de eerste helft een goede kans na een mooie steekpass van Xavi. Ook Villa miste de scherpte om een verschil te maken. Zwitserland speelde zoals Bayern tien jaar geleden tegen Real Madrid deed onder Hitzfeld, met het parkeren van een autobus voor het eigen doel.

 

Zwitserland liet zich niet imponeren door het enorme overwicht van Spanje. Fernandes scoorde (weliswaar in buitenspelpositie) nadat Casillas een enorme fout maakte bij het uitlopen. De doelman van Real stond al ter discussie en dat zal zeker niet veranderen na vandaag. Derdiyok profiteerde en werkte zich langs Pique en Puyol en Fernandes kon de bal in het doel werken. De achterstand leek nog niet ernstig, maar bij Spanje liep het daarna niet meer. Met Navas en Torres als invallers probeerde Del Bosque zijn ploeg op de rails te krijgen. Er kwamen zeker kansen: Iniesta miste het doel op een haar en daarna trof Xabi Alonso de lat. Maar bij een counter trof Derdiyok een kwartier voor tijd de paal. Het geloof verdween uit het Spaanse spel. En zodoende viel de kampioen van Europa in het eerste gat. De tweede nederlaag in vier jaar.

In de slotfase viel Iniesta met een blessure uit na een harde tackle van Lichtsteiner. Zijn vervanger Pedro kon het verschil ook niet maken. Spanje kwam niet meer terug in de wedstrijd en liep tegen een heel pijnlijke nederlaag op. Voor Zwitserland is het opmerkelijk dat het al vijf duels op rij op een WK de nul heeft gehouden.

Share.

Laat een reactie achter