Zuid Korea zet Griekenland voor schut: 2-0

0

Zuid Korea is voor de derde keer op rij het WK begonnen met een overwinning. De sterkste ploeg van Azië boekte een mooie 2-0-zege op Griekenland. Het is de eerste zege van Aziatisch land tegen een Europees team op neutraal terrein sinds 1994.

Griekenland speelde een onthutsend slechte wedstrijd en heeft sinds de EK-stunt van 2004 alle wedstrijden op een eindtoernooi verloren. Daarbij heeft Griekenland nog altijd geen goal gescoord in een WK-duel. Zuid Korea was een klasse beter en verdiende de zege veel meer dan de historische overwinningen in 2002 tegen Portugal, Italië en Spanje. Op deze zege valt helemaal niets af te dingen.

 

De Koreanen vormden vanaf de aftrap een hecht team en koos voor een moedige tactiek. Toch kreeg Griekenland in de derde minuut de eerste goede kans. Torosidis kwam bij een hoekschop helemaal vrij maar werkte de bal over het doel. De Koreanen bleven koel en sloegen zelf vier minuten later toe uit een standaardsituatie. Uit een vrije trap van Sung-Yeung Ki (van Celtic) bij de cornervlag kon de geheel vrijstaande Jung-Soo Lee bij de tweede paal inkoppen. De treffer brak de wedstrijd open, maar verlamde ook meteen de Grieken.

 

Als los zand vocht de ploeg van Otto Rehhagel om terug te keren in de wedstrijd, maar het maakte geen moment een goede indruk. Na een kwartier was Chung-Yong Lee (van Bolton) dichtbij een tweede treffer, maar hij werd van achteren subtiel gehinderd door Torosidis. Doelman Tzsorvas voorkwam met een knappe voetactie een treffer van de doorgebroken Chu-Young Park.

 

Zuid Korea besliste de wedstrijd meteen na rust na een blunder van Vyntra. Ji-Sung Park profiteerde van het balverlies in het centrum van de defensie en de oud-PSV’er rondde knap af.

Rehhagel probeerde met enkele omzettingen, ten koste van de routiniers Karagounis en Charisteas, nieuw leven in de ploeg te blazen, maar het had allemaal weinig effect. Toch kwamen er door de invallers Salpingidis en Kapetanos enkele kansen. Daarbij redde doelman Jung knap op een schot van Gekas. Maar aan de andere kant waren er ook kansen voor Koreanen op een derde treffer (en een recordzege). De nijvere Park (Monaco) en Lee (Bolton) dwongen Tszorvas tot reddingen om een blamage te voorkomen.

 

Zuid Korea is in ieder geval sterk begonnen aan het toernooi. Deze overwinning is de eerste van een Aziatisch land op een Europees team tijdens een WK buiten de eigen landsgrenzen, sinds de zege van Saoedi Arabië op België. Voor het verre Oosten was er maar één historische zege, die van Noord Korea op Italië in 1966.

Share.

Laat een reactie achter