Zuid Afrika neemt afscheid met zege

0

Zuid Afrika is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de tweede ronde van het WK. Het is het eerste gastland dat meteen is uitgeschakeld. Toch verliet de ploeg van Parreira met opgeheven hoofd het toernooi dankzij een 2-1-zege op Frankrijk.

De Bafana Bafana profiteerde optimaal van de onsamenhangende Franse ploeg, die voor deze keer weer eens door elkaar was gehusseld. Djibril Cissé en Yoann Gourcuff mochten weer eens starten, terwijl aanvoerder Patrice Evra buiten de ploeg was gehouden. Toch begon Frankrijk aardig met een kans voor spits Gignac, die doelman Josephs meteen uitprobeerde.

Na twintig minuten kwam de kentering in de wedstrijd. Doelman Lloris ging volledig een hoekschop door en zag Khumalo de bal in het doel koppen. Zuid Afrika nam de leiding en hoopte alsnog op een plek bij de laatste zestien. Vijf minuten later werd Gourcuff voor een aanslag op Sibaya met zijn elleboog uit het veld gestuurd. Met een man minder was Frankrijk een eenvoudige prooi. Mphela zorgde in de 37e minuut voor 2-0 na een collectieve blunder in de defensie. Maar daarna gaf Ribery een teken van leven. Mphela was dichtbij bij 3-0 op slag van rust, maar dit keer redde Lloris wel attent.

In de 51e minuut trof de Zuid Afrikaanse spits na een prachtige aanval de lat en leek de volgende ronde nog even binnen handbereik. Mphela kregen daarna nog twee goede kansen. De Fransen kwamen uiteindelijk terug door een doelpunt van Malouda, die kort ervoor was ingevallen.

Daarmee was de euforie verdwenen in Bloemfontein en de kans op een promotie naar de laatste zestien verkeken. Toch hield Zuid Afrika wel de zege vast en daarmee heeft de ploeg het niet zo slecht gedaan. Frankrijk is door de treffer in ieder geval de vernedering bespaard gebleven om net als in 2002 zonder goals het WK te verlaten.