WK: Strijd om laatste negen plaatsen nog open

0

Er zijn nog negen plaatsen voor het komende WK te vergeven. Vier ervan worden verdeeld in Europa (zie elders) met speciale barrages en drie in Afrika. De andere twee worden verdeeld in confrontaties tussen landen uit verschillende continenten.

Het wordt in de komende vijf dagen in ieder geval zeer spannend voor een paar traditionele toplanden, zoals Frankrijk en Uruguay, maar ook voor Rusland, Griekenland, Portugal, Kameroen en Nigeria. De meest exotische confrontatie is die tussen Nieuw Zeeland en Bahrein. Het eerste duel in het oliestaatje eindigde zonder treffers, zodat er in Wellington echt sprake is van een finale waarbij The All Whites het thuisvoordeel hebben. Waarschijnlijk wordt de winnaar van dit duel meteen de zwakste deelnemer aan het komende WK, maar dat maakt op dit moment niet uit. Nieuw Zeeland was er in 1982 al eens bij, terwijl Bahrein vier jaar geleden in een dergelijke barrage (tegen Beenhakker’s Trinidad) een WK-ticket net misliep.

 

In Afrika moeten nog drie ploegen zich plaatsen voor het WK. Zuid Afrika, Ivoorkust en Ghana zijn al zeker van deelname. Kameroen staat dankzij een geslaagde inhaalrace op de drempel van het eindtoernooi en moet alleen Marokko nog verslaan in een uitduel. Gabon moet Togo verslaan om te kunnen profiteren van een misstap van Kameroen, dat vier jaar geleden pijnlijk werd uitgeschakeld omdat Pierre Womé een penalty miste in de slotminuut van de voorronde.

Tunesië kan zich voor de vierde keer op rij plaatsen als het weet te winnen van Mozambique in Maputo. In Nigeria hoopt men nog op een misstap van de mediterrane ploeg, zodat een zege bij Kenya alsnog een WK-deelname oplevert. De Super Eagles dreigen weer het WK te missen. Helemaal spannend is het duel tussen Egypte en Algerije in Cairo. Dat is een echte finale, die veel herinneringen oproept aan de confrontaties van 20 jaar geleden tussen beide landen. Toen kaapte Egypte het WK-ticket voor favoriet Algerije weg. Nu zijn de rollen omgedraaid en hopen de Algerijnen revanche te nemen. Eventueel is er de kans dat beide ploegen elkaar woensdag weer tegenkomen in Soedan, in een speciale beslissingswedstrijd. Die situatie doet zich alleen voor wanneer Egypte morgen met 2-0 wint. Algerije maakt de meeste kans om zich zaterdag al te plaatsen, want alleen bij een nederlaag van drie goals verschil is Egypte de grote winnaar.

 

Spannend wordt het zeker ook in het dubbele duel tussen de twee ‘Amerikaanse’ ploegen. Uruguay speelt eerst thuis tegen Costa Rica en daarna volgt de return. Het is voor de derde keer op rij dat Uruguay een dergelijke barrage moet spelen. De tweevoudig wereldkampioen had de vorige twee keer telkens te maken met Australië. Het dubbele duel staat voor ons ook in het teken van de confrontaties van Suarez met Ruiz. Uruguay lijkt licht favoriet, maar Costa Rica is zeker geen lichtgewicht.

 

 

 

Share.

Laat een reactie achter