WK: Portugal en Zweden met rug tegen muur

0

Nederland is van de Europese landen als enige geplaatst voor het komende WK. In deze week kunnen Engeland en Spanje hun deelname aan het toernooi in Zuid Afrika veilig stellen, maar de meeste aandacht gaat uit naar groep 1.

In die groep vechten Portugal en Zweden voor hun laatste kans. Beide landen spelen een cruciale uitwedstrijd, die ze moeten winnen om hoop te houden op het WK. Bij een nederlaag is de mondiale droom voorbij en dat zou in beide gevallen verrassend zijn omdat dan een van de twee duurste spelers ter wereld of allebei volgende zomer in Zuid Afrika ontbreken.

Portugal is in de problemen gekomen vanwege een gelijkspel voor eigen publiek tegen Albanië en een thuisnederlaag tegen Denemarken. Om die fouten te compenseren moet er morgen worden gewonnen in Kopenhagen. De Denen lijken bij winst al veilig en spelen in ieder geval nog thuis tegen de concurrenten Hongarije en Zweden. De ploeg van Morten Olsen is gewoon bezig aan een sterke voorronde en heeft zijn plaats op het WK meer dan verdiend.

Nog knapper is misschien wel de prestatie van Hongarije. De ploeg van Erwin Koeman begon als het vijfde wiel aan de wagen in deze groep, maar gaat knap voorop na een moeizame start met een punt uit twee duels. Daarna wonnen de Hongaren vier duels op rij. Wanneer er morgen wordt gewonnen van Zweden dan kan het in twee duels met Portugal een WK-plaats afdwingen. Het zou de eerste deelname van de Hongaren zijn sinds 1986. Zover is het nog niet. Hoewel Ibrahimovic niet fit is, beschikt Zweden over goede aanvallers (Berg en Toivonen). Het team moet wel winnen om aansluiting te houden met de tweede plek, die recht geeft op een play-off.

Share.

Laat een reactie achter