WK: Onzekerheid houdt aan en FIFA kijkt weg

0

Frankrijk en Uruguay kunnen met vertrouwen de returns van de barrageduels tegemoet zien. Beide ploegen wonnen hun uitwedstrijd met 1-0, maar met een tegengoal kan alles weer anders zijn. Op de laatste dag van de voorronde is veel mogelijk.

Het is vandaag zestien jaar geleden dat Frankrijk een moeizame WK-kwalificatie wilde vieren maar in de allerlaatste seconde door een onvergetelijk doelpunt van Emil Kostadinov werd uitgeschakeld. Het is moment waaraan Franse voetbalfans niet graag worden herinnerd. Frankrijk voelt zich lang niet zeker van het ticket voor Zuid Afrika, omdat Ierland nu typisch zo’n tegenstander is die op het laatste moment kan stunten door alle logica overboord te gooien.

 

Of Bryan Ruiz dat ook kan met Costa Rica is maar de vraag, maar Uruguay zal zich zeker ook te vroeg niet rijk rekenen. Vier jaar geleden werd de ploeg door Australië met strafschoppen van het mondiale podium geknikkerd.

De andere vier alles of niets-duels van morgen staan bol van spanning. Bosnië droomt, zoals we al in september aankondigden, van een WK-plaats ten koste van een topland. Het fragiele Portugal lijkt een ideaal slachtoffer, al kan de kopbal van Dzeko op de lat van afgelopen zaterdag ook opluchting hebben gebracht. De opdracht voor de ploeg van Blazevic is niet eenvoudig. Portugal kan met een goal het duel in het slot gooien.

Slovenië heeft zelfs een betere uitgangspositie dan Bosnië, maar Rusland lijkt ondanks de domme tegentreffer minder kwetsbaar. Als Hiddink zijn ploeg vakkundig prepareert voor dit duel zal er weinig aan de hand zijn. Met Arsjavin als regisseur moet zijn ploeg tenminste een keer scoren. Maar Slovenië heeft al twee keer een barrage onverwacht gewonnen, dus het blijft uitkijken.

Griekenland lijkt met de 0-0 tegen Oekraïne zeker niet kansloos, want een Griekse goal kan de Oekraïense hoop als een kaartenhuis doen instortten. De ploeg van Rehhagel zal defensief lastig te verslaan zijn, dus dit is het meest open duel in Europa. Echt spannend wordt het in Soedan, waar Egypte en Algerije een laatste duel uitvechten. De Algerijnen zijn boos en voelen zich in de maling genomen. De FIFA reageert tot nu toe lankmoedig maar dient toch vooral de Algerijnen te beschermen. Vier jaar geleden gebeurde er ook weinig met het slagveld na Turkije – Zwitserland. De FIFA wil zich blijkbaar niet mengen in de wereldproblematiek in het Midden Oosten en kijkt liever opzij.

 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter