WK: Het wordt spannend in Zuid Amerika

0

Met nog twee speelronden te gaan zijn nog zes landen in de strijd om de laatste twee rechtstreekse tickets voor het WK. Daarbij kan een land nog terugvallen op het spelen van een barrage. Met name in de middenmoot is de spanning groot.

Natuurlijk wordt er deze dagen vooral gekeken naar Argentinië, dat normaal gesproken met spelers als Messi, Tevez en Aguëro tot titelfavoriet zou worden bestempeld maar nu toch echt moet vrezen voor een uitschakeling in de voorronde. Zoiets is sinds 1970 niet meer voorgekomen, maar de eerlijkheid gebiedt ook te vermelden dat in 1985 de ploeg van Bilardo wankelend naar het WK ging, dankzij een zeer late gelijkmaker in de slotwedstrijd thuis tegen Peru. Zonder die treffer hadden we Maradona helemaal nooit zien schitteren in Mexico.

 

Kortom, als Argentinië het alsnog redt, desnoods met een barrage dan is het team van Maradona meteen weer een favoriet voor de eindzege. Maar zover zijn we nog niet, want eerst moet Argentinië maar winnen tegen Peru. Een wedstrijd die altijd beladen is vanwege een historische nederlaag in 1969 (met de uitschakeling als gevolg) en de hoge zege tijdens het WK-78 waarmee de deuren naar de finale werden geopend. Die 6-0 is tot op de dag van vandaag voer voor speculaties, waarbij zelfs Papa Zorreguieta vaak wordt genoemd.

 

Argentinië moet die thuiswedstrijd wel winnen. Maar vooral van belang zijn de wedstrijden Colombia – Chili en Ecuador – Uruguay. Beide wedstrijden, onder tropische omstandigheden, kunnen de ranglijst flink doen schudden. Chili heeft in feite aan een punt voldoende om zich weer eens voor het WK te plaatsen (voor het eerst in 12 jaar, proficiat). Ecuador staat voorlopig op de dure vierde plaats en kan met een zege op Uruguay niet alleen zichzelf maar vooral ook Argentinië een dienst bewijzen. Want voor de ploeg van Luis Suarez kan de droom vanavond al eindigen bij een nederlaag.

 

Maar als Uruguay niet verliest in het hoog gelegen Quito dan wacht een zinderende laatste ronde met de klassieker Uruguay – Argentinië als allesbeslissnde wedstrijd. Venezuela kan vanavond met een overwinning op het al geplaatste Paraguay voor nog meer spanning in deze groep zorgen. Woensdag kan de stand vooraf aan de laatste speeldag als volgt zijn: Chili 27 punten, Argentinië 25, Venezuela 24, Ecuador 24, Colombia 23 en Uruguay 22.

Chili speelt dan thuis tegen Ecuador, tegelijkertijd met de derby van La Plata, terwijl Brazilië thuis tegen Venezuela speelt en Paraguay Colombia ontvangt. Krijgen Venezuela en Colombia die punten plotseling cadeau, dan kan Argentinië alsnog het kind van de rekening worden met een gelijkspel. Het wordt dus echt spannend in Zuid Amerika….

Share.

Laat een reactie achter