WK: Frankrijk voelt zich ‘onthoofd’

0

De beslissing van het organisatiecomité van het WK-2010 om Frankrijk geen status van groepshoofd te geven is geen sanctie voor het ten onrechte goedgekeurde doelpunt waarmee Frankrijk de kwalificatie afdwong.

Dit heeft de FIFA bij monde van woordvoerder Jerôme Valcke laten weten: ‘Dit heeft er niets mee te maken. We hebben voor de Europese landen criteria opgesteld om de ploegen aan te wijzen die aanmerking voor het WK komen. Voor de laatste twee plaatsen maken we gebruik van de FIFA-ranglijst, zoals die na de groepsronde is opgemaakt.’

 

In Frankrijk is vooral met verbazing gereageerd op het nieuws. ‘We zijn onthoofd,’ kopt France Football op de eigen website. Uit de reacties blijkt vooral dat de meeste Fransen deze degradatie vooral zien als een maatregel van de FIFA vanwege de enigszins dubieuze kwalificatie. De nationale ploeg is toch al niet echt geliefd bij het volk en daarom hebben de meeste volgers wel vrede met deze beslissing.

 

Toch wordt er wel getwijfeld aan de criteria. Het feit dat Frankrijk vice-kampioen is en ook nog de voorlaatste Europese wereldkampioen zou normaal gesproken altijd in het voordeel van Frankrijk zijn geweest. ‘In feite slaat het nergens op, maar we moeten maar niet mopperen en hopen dat het lot ons vrijdag gunstig gezind zal zijn.’

 

Voor elk WK is er een gedoe rond de bepaling van de groepshoofden. In 1998 kreeg Roemenië onverwacht de voorkeur boven het commercieel veel interessantere Engeland maar omdat beide landen bij elkaar in de groep kwamen viel dat later niemand meer op. In 2002 viel Engeland weer buiten de boot en in 2006 miste Nederland het groepshoofdschap omdat er toen wel rekening werd gehouden met het vorige WK, waaraan Oranje niet had deelgenomen. In 1986 was Argentinië vreemd genoeg geen groepshoofd en dat land won toen wel de wereldtitel.

 

Share.

Laat een reactie achter