WK-dagboek (32): Florentino Perez

0

Hoe zou Florentino Perez zich deze dagen voelen? De voorzitter van Real Madrid had de droomfinale van zijn leven kunnen beleven, maar stuurde veel van de helden van vandaag weg bij zijn club omdat ze niet geschikt leken voor topvoetbal.

Florentino Perez doet er misschien verstandig aan om niet naar de WK-finale te gaan. De voorzitter van Real Madrid, die vanaf 2000 twee pogingen heeft gedaan om een onvergetelijk sterrenteam samen te stellen, ziet dan enkele spookbeelden aan zich voorbij trekken. Allereerst bondscoach Vicente del Bosque, de man die Real aan de laatste twee Europa Cups hielp en ook de wereldcup bezorgde. Hij moest in 2003 vertrekken omdat hij niet het charisma had om een topploeg met sterren als Raul, Zidane, Ronaldo en Bekcham te leiden.

 

 

 

 

De man uit Salamanca schudde woensdag trots de hand met koningin Sofia, die de helden kwam bezoeken in de kleedkamer. Del Bosque ging even door zijn knieën zoals Columbus is afgebeeld bij een ontmoeting met het Spaanse koningspaar Isabel en Ferdinand nadat hij Amerika had ontdekt. Eerbiedig voor een vorst die zich niet te groot voelt bij een man, die een knappe prestatie heeft verricht.

 

 

 

 

Sinds zijn ontslag in 2003, na een landstitel, heeft Real Madrid nog maar één kwartfinale in de Champions League gespeeld en die ook nog pijnlijk verloren van Monaco. Del Bosque heeft nu een topploeg gesmeed met sterren uit de Catalaanse school. Kortom, spelers die uit de opleiding van Barcelona kwamen terwijl Florentino Perez zich in de schulden stak om topspelers aan te kopen. In plaats van Figo, Zidane, Ronaldo, Beckham, Owen en Robinho zien we Puyol, Xavi, Pique, Busquets, Iniesta en Pedro.

 

 

 

 

Maar Perez zal helemaal onwel worden wanneer hij bij de tegenstander van Spanje Robben en Sneijder ontdekt. Nog geen jaar geleden nam hij die spelers over uit de boedel van zijn voorganger. Zoals een kleinkind bij een erfenis van een oma een schilderij van Rembrandt kan erven zonder de waarde te herkennen, keek Perez niet om naar de twee Nederlanders. Ze werden gedwongen om te vertrekken en eigenlijk ook beledigd omdat zij best in Madrid wilden blijven.

 

 

 

 

De twee oranje sterren vertrokken noodgedwongen en speelden sindsdien de finale van de Champions League en nu ook die van het WK. Bij de nieuwe werkgever werden ze ook nog eens kampioen. Dat ze minder shirtjes verkochten in Madrid was achteraf misschien toch niet zo’n goede reden om zo snel (en tegen dumpprijzen) afstand van ze te doen.

 

 

 

 

 

Beide spelers zijn nu echte galacticos (de sterren van de melkweg) maar ze spelen niet meer voor Real. De club uit Madrid moet het in de finale slechts doen met Iker Casillas, Sergio Ramos en Xabi Alonso in de Spaanse basisopstelling. Zelfs David Villa hoort niet tot het keurcorps van Florentino, omdat de spits een lucratief contract heeft getekend bij Barcelona. Real wilde geen veertig miljoen euro voor de topschutter betalen, maar wel 35 voor een Frans talent, die nu verpietert op de reservebank.

 

 

 

 

 

Perez zal er weinig van merken, want hij is druk bezig om Mourinho te laten werken aan een reconstructie van zijn ploeg. Kaka en Cristiano Ronaldo, die in Zuid Afrika minder indruk maakten dan vier jaar geleden, moeten de ploeg nu wel op het rechte pad leiden. Toch is er al sprake van een afwaardering van deze twee sterren. Het is natuurlijk bizar dat 96 punten, die in de competitie werden behaald (een uniek record voor een vice-kampioen) als sneeuw voor de zon in het collectieve geheugen van de fan is verdwenen. De ploeg van Perez is de grote verliezer van dit jaar.

Nederland – Spanje is net als Italië – Frankrijk een finale met bijzonder veel dwarsverbanden. Vrijwel alle basisspelers hebben wel een lijntje naar de tegenstander. Vier jaar geleden van Juventus de verbindende factor (en dan vooral ook Luciano Moggi). Dit keer is die factor Johan Cruijff en in iets mindere mate Louis van Gaal. Maar het had de natuurlijk de finale van Florentino Perez kunnen worden, als hij niet zo onverstandig was geweest om Sneijder, Robben, Huntelaar en Del Bosque onelegant bij de vuilnisbak te zetten.

 

 

 

 

 

Jurriaan van Wessem

 

Share.

Laat een reactie achter