WK-dagboek (25): Dat ene onvergetelijke duel

0

Oranje speelt vanmiddag de belangrijkste wedstrijd van deze eeuw, tegen de kanariegele grootmeesters van het voetbal. Niemand twijfelt er aan dat Oranje in potentie kan winnen. Kan de ploeg van Van Marwijk pieken op het moment dat dit gevraagd wordt?

Wanneer komt nou die mooie wedstrijd, die het WK glans geeft? Vandaag is er een goede dag voor. In de kwartfinale speelt de latere winnaar meestal zijn onvergetelijke wedstrijd, al zijn er ook talloze uitzonderingen op die regel. Het zou natuurlijk prachtig zijn wanneer Brazilië – Nederland het WK in een klap een ander aanzien geeft. Een wedstrijd met veel (mooie) doelpunten en hoogstandjes en een zinderende winnaar. Een beetje zoals Italië – Brazilië in 1982 of Nederland – Argentinië in 1998.

 

 

 

 

 

Tot nu toe is het eigenlijk een grauw WK met een minimumrecord aantal doelpunten. Alleen met een paar jaren vijftig-uitslagen als 7-5, 5-2 en 6-1 vanaf de kwartfinale kan het gemiddelde nog naar een redelijk niveau worden gebracht. Maar dat lijkt anno 2010 te veel gevraagd. De meeste ploegen spelen vooral om geen risico’s te nemen. Op Ghana na hebben alle kwartfinales twee of minder goals tegen gekregen in vier duels. Slechts één ploeg staat op tien treffers (Argentinië).

 

 

 

 

 

 

Dat zijn allemaal geen vrolijke cijfers. Maar het kan natuurlijk allemaal op het juiste moment omslaan in een onvergetelijke apotheose. De winnaar is nog drie duels van de grote triomf verwijderd. Als de focus van Oranje serieus is, dan speelt de ploeg van Van Marwijk vandaag zijn beste wedstrijd om dit WK. Hopelijk is dat voldoende voor de overwinning. In 1994 speelde Oranje ook vooral zakelijk en niet echt aantrekkelijk (voor de internationale volgers) tot een waanzinnig kwartiertje in de kwartfinale tegen Brazilië. Dat was toen uiteindelijk niet voldoende voor de victorie, maar het gaf dat WK nog wel een beetje glans.

 

 

 

 

 

 

Brazilië – Nederland is een topaffiche, maar toch wordt het duel internationaal niet als een echt open wedstrijd gezien. Brazilië is huizenhoog favoriet op basis van de getoonde spierkracht en voetbalkunde in de wedstrijden tegen Ivoorkust en Chili. Met spelers als Maicon, Lucio, Juan, Felipe Melo en Gilberto Silva beschikt de ploeg zeker over power. De individuele klasse is van Julio Cesar, Kaka, Robinho en Luis Fabiano.

 

 

 

 

Brazilië heeft van de laatste dertig WK-duels er maar drie verloren, waarvan een overbodige wedstrijd tegen Noorwegen en twee keer tegen Frankrijk. Er werd ook drie keer gelijk gespeeld (tegen Zweden, Nederland en Portugal). De imponerende cijfers krijgen nog een toevoeging dat Brazilië de laatste vier toernooien om de Copa America en de Confederations Cup vanaf 2004 ook allemaal heeft gewonnen. Deze ploeg heeft dus zeker ervaring en klasse en kan niet zomaar opzij worden gezet.

 

 

 

 

 

 

Voor de neutrale toeschouwer is de vraag of het ook een leuke wedstrijd wordt. Nederland heeft van de acht kwartfinalisten eigenlijk het minst aan emotie laten zien, maar als een saaie boekhouder zijn werk gedaan. De enige twee hoogtepunten in vier wedstrijden waren de goals waarbij Robben betrokken was (tegen Kameroen en Slowakije).

 

 

 

Het gemor onder oranje fans dat het ook wel een beetje aantrekkelijker kan is niet helemaal onterecht. ‘Nederland speelt duidelijk zijn eigen toernooi en als het er in slaagt om op die manier wereldkampioen te worden, trekt het straks naar iedereen een lange neus,’ schreef een Frans dagblad enkele dagen geleden. Nederland kan zo spelen omdat het in het verleden wel erg veel krediet als sukkelige verliezer heeft opgebouwd. Maar een heel toernooi irritant spelen is toch niet goed voor het imago. Kortom, door de eerdere wedstrijden op dit WK heeft Oranje zich verplicht om vanmiddag die ene onvergetelijke wedstrijd te spelen.

    

 

    

 

 Jurriaan van Wessem

 

Share.

Laat een reactie achter