WK-dagboek (23): Machtsovername

0

Er zijn nog maar acht ploegen over op het WK en daarvan levert Zuid Amerika de helft. In alle kwartfinaleduels zijn die landen vertegenwoordigd. Is er sprake van een machtsovername of is het toch een beetje toeval?

Het achttal landen, dat nu nog aanspraak maakt op de wereldtitel, is voor de helft Spaans sprekend. Dat is een unieke situatie in de mondiale voetbalgeschiedenis. Opmerkelijk is zeker het gegeven dat Zuid Amerika dit keer meer kwartfinalisten levert dan Europa (4 tegen 3). Het lijkt slechts een voorbode voor wat we over vier jaar in Brazilië kunnen verwachten, maar erg veel beter kan Zuid Amerika het ook weer niet doen. Het werelddeel verloor één ploeg en dat nota bene in een onderling duel. De FIFA moet nu wel een extra plaats aan Zuid Amerika schenken ten koste van het overschatte Afrika.

 

 

 

 

 

Voor Europa is dit WK een dieptepunt met slechts drie ploegen in de kwartfinale. In 1994 waren dat er nog zeven en vier jaar geleden nog zes. Een beetje toevallig is wel dat de zes ploegen die de eerste ronde overleefden onderling moesten strijden om drie plekken. Met Spanje, Duitsland en Nederland heeft Europa wel drie troeven om de mondiale titel op te eisen achter de hand, maar de afvallers Portugal, Engeland en Slowakije hadden waarschijnlijk geen potten gebroken. De twee finalisten van het afgelopen EK maken een sterke indruk en Oranje is zakelijk. Zuid Amerika lijkt toch te moeten teren op de twee traditionele kandidaten Argentinië en Brazilië. Die twee landen moeten in de kwartfinale aan de bak, tegen respectievelijk Duitsland en Nederland. Pas als de Zuid Amerikanen deze duels winnen is er echt sprake van een machtsovername in het mondiale voetbal.

 

 

 

 

De andere twee duels zullen zeker in de schaduw staan van de twee krakers maar zijn ook boeiend: Uruguay – Ghana èn Spanje – Paraguay. De winnaars van deze wedstrijden krijgen in ieder geval een gelouterde winnaar als tegenstander in de halve finale. Het zou voor de neutrale volger wel aardig zijn als de kwartfinales ook wel wat echt spektakel opleveren.

 

 

 

 

Dit WK stelt op dat gebied wel erg teleur. Spanje – Portugal was samen met Duitsland – Engeland de meest boeiende wedstrijd van de eerste KO-ronde. Bij het eerste duel ging het om de spanning en bij het tweede om de merkwaardige incidenten. Maar echt goed voetbal met een enorme intensiteit hebben we nog niet gezien. Misschien wil het neutrale publiek ook te veel. In het Champions League waren er niet voor niets maar weinig duels die echt konden bekoren: Chelsea – Inter en Arsenal – Barcelona.

 

 

 

 

 

De zakelijkheid eet het voetbal op. De sterren krijgen nauwelijks de ruimte om te schitteren en de wedstrijden worden bepaald door incidenten. De arbitrale blunders van afgelopen zondag kregen gisteren een pijnlijk vervolg door de (nipte) buitenspelgoal van Spanje. Als een vierde man de overtreding had geconstateerd en het doelpunt had laten afkeuren, zouden de romantici zelfs hebben geprotesteerd. Blijkbaar moet er voor hen alleen worden ingegrepen bij flagrante blunders. Het probleem van de videoarbitrage is niet zo simpel op te lossen.

 

 

 

 

Een niet onbelangrijke factor is dat de tv-regisseur dan op de stoel van de arbiter gaat zitten en sommige beelden niet tonen (hij moet immers ook een keuze maken uit twintig camera’s). Er zijn talloze voorbeelden van manipulaties van de publieke opinie door tv-beelden, en ook in de Champions League. Scheidsrechters moeten geholpen worden door de video, maar er niet mee op de huid worden gezeten. De machtsovername van de video heeft dus ook veel nadelen.

 

 

 

 

 

De duidelijkste conclusie van de eerste twee ronden van dit WK is dat het voetbal mondialiseert, maar dat de top altijd komt bovendrijven. En dat veel sterren, die naam hebben gemaakt in de Premier League het op dit toneel moeilijk hebben: Terry, Gerrard, Rooney, Vidic, Drogba, Torres, Van Persie en ook Cristiano Ronaldo. Zouden ze onbewust het spelen voor hun club toch niet een stuk belangrijker vinden?

  

  

   

Jurriaan van Wessem

Share.

Laat een reactie achter