WK-dagboek (17): Kampioenen in nood

0

Engeland en Duitsland hebben uiteindelijk gered, al zal een van deze twee toplanden noodgedwongen afhaken voor de kwartfinale. Vandaag en morgen komen de kampioenen in actie. Italië en Spanje zijn nog van niets zeker en lijken kwetsbaar.

Het feit dat Uruguay, Zuid Korea, Team USA en Ghana vanaf zaterdag strijden om een plek in de halve finale, geeft aan hoe bizar dit WK is. We krijgen dus een echte outsider in de halve finale. Daarbij zijn vier werelddelen in de strijd om die plek. Uruguay lijkt plotseling favoriet om na veertig jaar weer een halve finale te halen. Statistisch gezien was die kans groot, omdat het land vaak in de jaren eindigend met een tiental schitterde. In 1930 en 1950 wereldkampioen en in 1970 halve finalist. Toch zal niemand met Uruguay serieus rekening hebben gehouden.

 

 

 

Een andere halve finaleplek komt misschien wel toe aan één van de vier volgende landen: Japan, Paraguay, Portugal en Chili. Oftewel dit WK dreigt twee merkwaardige halve finalisten op te leveren. Een schokkende ontwikkeling voor de gokkers en een goudmijn voor de gokbedrijven. Het is in ieder geval grappig om te constateren dat na het ‘gesloten EK’ (voor gokkers was het veel gemakkelijker) bij het ‘open’ WK inderdaad alles mogelijk is.

 

 

 

Of Italië en Spanje nog een hoofdrol gaan spelen op dit WK is nog maar zeer de vraag. De kampioenen doen het namelijk niet goed. Italië moet vandaag echt aan de bak tegen Slowakije. Bondscoach Lippi heeft met zijn halsstarrige beleid om bepaalde spelers bij voorbaat uit te sluiten zichzelf in de problemen geholpen. De man, die tot twee jaar geleden onaantastbaar was op het schiereiland, is nu weer een gewone trainer, die snel zijn ploeg doro elkaar husselt om toch de juiste formule te vinden. De aangekondigde terugkeer van Gattuso is eigenlijk een gotspe, gezien de prestaties van de middenvelder bij AC Milan. De entree van Pazzini wordt misschien wel de bevrijding voor de ploeg.

 

 

 

 

Slowakije mag geen al te hoge hindernis zijn voor de wereldkampioen, maar na het gelijkspel tegen Nieuw Zeeland is niets meer zeker. Het leed is toch al geschied want Italië moet bij een kwalificatie als tweede in de groep meteen aan de bak tegen Oranje en vervolgens waarschijnlijk tegen Brazilië (als die ploeg niet subtiel met een nederlaag voor een andere route naar de finale kiest). De Italianen vergelijken de situatie met die van 1982, maar dit toernooi lijkt eerder op dat van 1986, toen de zielloze wereldkampioen in de tweede ronde werd afgevoerd door Platini. Sneijder in de rol van Monsieur Plus, het zou een volgende stap zijn voor de Internazionale spelmaker op weg naar de Gouden Bal.

 

 

  

De liefhebbers moeten ook vrezen voor Spanje, dat tot nu toe niet heeft gepresteerd wat er van de ploeg werd verwacht. Niet alleen vanwege de nederlaag tegen Zwitserland (dat kan de beste overkomen…) maar ook omdat het duel met Honduras helemaal niet overtuigend werd gewonnen. Twee individuele hoogstandjes van Villa zorgden voor de treffers, maar Xavi lijkt moe en Iniesta is niet fit. Tegen Chili is de ploeg zeker weer favoriet, maar er is nog geen enkele Zuid Amerikaanse ploeg die heeft verloren op dit WK. Zwitserland kan fluitend tussen deze rivalen door fietsen naar de volgende ronde. Een 2-0-zege op Honduras volstaat voor het nauwelijks aantrekkelijke team van Hitzfeld. Dat maakt van Chili – Spanje meteen al een verkapt KO-duel.

 

 

 

Het is lastig voor de kampioenen om de troon te dragen. De kans dat Zuid Amerika voor het eerst met vijf ploegen naar de laatste zestien gaat is bijna net zo groot als dat Europa een van zijn twee kampioensploegen verliest in de komende 36 uur. Met die wetenschap is het prettig dat Oranje vanavond rustig kan spelen tegen Kameroen in een wedstrijd waarin de enige echte schade alleen een gele kaart voor Van der Wiel, De Jong of Van Persie kan zijn. Toch blijft het uitkijken voor Van Marwijk, want een ongeluk (een uitschakeling) zit in een klein hoekje.

  

 

 

Jurriaan van Wessem

Share.

Laat een reactie achter