WK-dagboek (15): Rekenen

0

Het WK heeft afscheid genomen van de wedstrijden in de vroege middag. Vanaf vandaag wordt het ritme voor de liefhebber die niets wil missen iets prettiger. Vanaf vandaag vallen de ploegen bij bosjes af en begint de echte jacht op de wereldtitel.

De stoelendans gaat beginnen: vier landen worden vandaag van het deelnemersveld afgevoerd. In de groepen A en B is nog van alles mogelijk en dat maakt de slotdag zo leuk. Wie denkt aan een salonremise tussen Mexico en Uruguay heeft iets niet begrepen. Niemand wil tegen Argentinië spelen, maar zeker deze twee landen niet. Mexico heeft in de afgelopen jaren (en ook op het laatste WK) te vaak Argentinië als tegenstander gehad in de KO-fase van een toernooi en zal zeker zijn best doen om de groep te winnen en daardoor zijn angsttegenstander te ontlopen. Mexico wil nu eens verder komen dan de tweede ronde. En het voetbalmaffe land heeft er ook wel een beetje recht op.

 

 

 

Uruguay wil al helemaal niet tegen Argentinië spelen, want beide landen zijn aartsrivalen van het eerste uur. Dat betekent dat zowel Mexico als Uruguay zullen strijden voor de eerste plaats. De kans dat ze bij een nederlaag worden achterhaald door de winnaar van Zuid Afrika – Frankrijk is eigenlijk niet groot vanwege de enorme marge in het doelsaldo. Als Mexico met 1-0 verliest van Uruguay moet Frankrijk 4-0 winnen van Zuid Afrika. Gezien de omstandigheden waarin de ploeg nu verkeert moet dat uitgesloten worden geacht. Zuid Afrika moet ook met die marge winnen. Ook dat mag als een onmogelijkheid worden beschouwd,

 

 

 

Spannender wordt het in ieder geval in de andere groep, waar Argentinië fier aan kop gaat en waarschijnlijk Griekenland verslaat. Zuid Korea en Nigeria spelen dan een finale tegen elkaar. Als Griekenland wel een punt pakt van Argentinië, dan is Nigeria gezien. Zuid Korea moet in dat geval hetzelfde gelijkspel boeken om toch verder te komen. De kans dat drie ploegen met drie punten eindigen is reëel. In dat geval telt het doelsaldo en zou Nigeria nog wel eens spekkoper kunnen zijn met een kleine zege.

 

 

 

Na twee wedstrijden voor alle ploegen is het wel duidelijk dat alle Zuid Amerikaanse ploegen bezig zijn aan een goed toernooi, terwijl alle Afrikaanse ploegen tegenvallen. Het WK lijkt het effect van een boomerang te hebben voor het voetbal op het continent. Kameroen is al uitschakeld; Zuid Afrika, Ivoorkust en Algerije maken weinig kans meer. Nigeria kan eventueel nog via een mirakel overleven en eigenlijk heeft alleen Ghana een reële kans, maar dan moet die ploeg wel gelijk spelen tegen Duitsland. Vanaf 1982 heeft tenminste altijd een ploeg uit Afrika zich geplaatst bij de laatste zestien. Wanneer het er dit keer nul zijn, is dat een fiasco.

 

 

 

Van de Europese ploegen heeft alleen Nederland het goed gedaan. De plek in de tweede ronde is veilig en dus wordt het tijd om beter naar het toernooischema te kijken. Niemand moet verbaasd zijn als Brazilië om Spanje en Nederland tot aan de finale te ontlopen gewoon verliest van Portugal. Op die manier wordt het provocerende Ivoorkust ook subtiel terecht gewezen. Spanje kan natuurlijk de groep nog winnen en dan weer wel tegen Brazilië komen te staan.

 

 

 

Enkele zekerheden in het schema zijn er al: Paraguay wint groep F en krijgt tot aan de kwartfinale te maken met Denemarken of Japan èn eventueel daarna de winnaar van groep H (Chili, Spanje of Zwitserland), die eerst Portugal of Brazilië moet aftroeven. Daarna wacht mogelijk een confrontatie met Argentinië, dat dan wel eerst Mexico of Uruguay moet verslaan èn vervolgens Duitsland of Ghana. Het echte gereken kan beginnen….

     

Jurriaan van Wessem

Share.

Laat een reactie achter