WK-dagboek (12): Getemde leeuwen

0

Nederland speelt vanmiddag tegen Japan. Het duel in Durban is er een tussen de twee ploegen die hun eerste wedstrijd wisten te winnen. Kameroen moet vanavond de Afrikaanse eer redden tegen Denemarken en Ghana kan Duitsland laten bibberen.

Het Afrikaanse voetbal is door de FIFA al twintig jaar geholpen om op een hoger plan te komen en het moet voor de bobo’s een onthutsende ervaring zijn dat de Afrikaanse landen op hun ‘eigen’ WK zo teleurstellen. Er is geen sprake meer van progressie, maar van neen neergang. Het is nog zeer de vraag of er meer dan één land de eerste ronde overleeft. Ghana en Kameroen komen vandaag in actie in cruciale duels met Australië en Denemarken.

 

 

 

Met name Kameroen kan zich geen nieuwe tegenvaller veroorloven. De ploeg beschikt over Samuel Eto’o, die in topvorm een van de sterren van dit toernooi kan worden. Maar Eto’o lijkt de ‘Engelse’ ziekte te lijden en doet het WK er na een zwaar seizoen een beetje bij. Ook hij weet dat zijn faam wordt gemaakt in de Champions League en dat het WK meer folklore is, plus een mooie manier om sponsors zand in de ogen te strooien.

 

 

 

Eto’o speelde zijn beste toernooi met Kameroen in 2003, toen hij Brazilië (met Ronaldinho) versloeg met een subliem doelpunt tijdens de Confederations Cup. Het toernooi werd overschaduwd door de dood van Marc-Vivien Foé op het veld tijdens de halve finale. Sepp Blatter dwong de ploeg om drie dagen later de finale te spelen. Sindsdien is het helemaal mis gegaan met de Ontembare Leeuwen, want de leeuw is immers getemd door het noodlot. De uitschakeling voor het WK in Duitsland door een gemiste strafschop in de laatste minuut voor de voorronde was al een signaal van boven.

 

 

 

Kameroen overtuigt niet en dat is jammer voor een land waarvan iedereen in 1990 dacht dat het in 2010 wel eens wereldkampioen zou worden. Ghana heeft voorlopig het estafettestokje overgenomen. Maar ook die ploeg maakte tot nu toe geen goede indruk. Een toevallige handsbal van een Serviër leverde een overwinning op. Tot nu toe de enige van een Afrikaanse ploeg op dit WK.

 

 

 

Ghana kan vanmiddag het toernooi aan de kook brengen door te winnen van Australië. Het wordt een interessante confrontatie voor beide landen. Wanneer Ghana wint, heeft het een enorme troef in handen om Duitsland uit het toernooi te spelen (door middel van een gelijkspel) en zelf groepswinnaar te worden.

 

 

 

De Aziatische ploegen doen het voorlopig beter dan de Afrikanen met hun sta-in-de-weg-voetbal. De Koreanen hadden geen antwoord op de genialiteit van Maicon en Messi en verloren daarom van Brazilië en Argentinië, maar dat is geen schande. Maar de Grieken en de Kameroeners hebben wel hun tanden stuk gebeten op dit vreemde voetbal uit het Verre Oosten. Het duel van vanmiddag wordt voor Oranje de lakmoesproef of de ploeg ook geniaal is of toch een gewone ploeg is. Met een meesterlijke Van Persie en een geïnspireerde Sneijder mogen de Japanners geen probleem vormen voor dit Oranje.

 

 

 

De matige prestaties van de Europese toplanden zijn in ieder geval een indicatie dat het voor de Europese profs een lastig seizoen is. Opvallend is dat Spanje, Frankrijk, Duitsland en Engeland in hun laatste duel niet wisten te scoren. Nederland is niet sterk van start gegaan maar heeft zich voorlopig wel onttrokken aan deze merkwaardige malaise. Met een mooie zege vanmiddag kan Van Marwijk zich al een beetje concentreren op het echte werk, de KO-fase. Maar zoals de nuchtere coach zelf het beste weet: alles op zijn tijd.

     

Jurriaan van Wessem

Share.

Laat een reactie achter