WK-2018: Dit is het kiescollege

0

Donderdag wordt in Zurich besloten welke landen het WK-2018 en WK-2022 mogen organiseren. Nederland-België hopen samen het eerste van die twee WK’s te organiseren. Het gat om stemmen van een kiescollege van 22 man. Wie zijn dat?

De stemprocedure is heel simpel. Er zijn voor het WK-2018 vier kandidaten: Engeland, Rusland, Spanje-Portugal en Nederland-België. Alle 22 landen brengen een stem uit. Wanneer een kandidaten in de eerste ronde 12 stemmen heeft, mag die kandidaat het WK organiseren. Wanneer dit niet het geval is, volgt er een tweede ronde waaraan de kandidaat met de minste stemmen niet meer meedoet. Is er ook na de tweede ronde geen kandidaat met 12 stemmen, dan volgt er een finaleronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Wanneer de finaleronde geen beslissing brengt (allebei kandidaten krijgen elf stemmen) dan is de stem van FIFA-voorzitter Sepp Blatter doorslaggevend.

 

De 22 leden zijn behalve voorzitter Sepp Blatter: Julio Grondona (Argentinië), Issa Hatatou (Kameroen), Mong-Joon Chung (Zuid Korea), Jack Warner (Trinidad & Tobago), Angel Villar (Spanje), Michel Platini (Frankrijk), Geoff Thompson (Engeland), Michel d’Hooghe (België), Ricardo Teixeira (Brazilië), Mohamed Ben-Hamman (Qatar), Senes Erzik (Turkije), Chuck Blazer (VS), Worawi Makudi (Thailand), Nicolas Leoz (Paraguay), Junji Ogura (Japan), Marios Lefkaritis (Cyprus), Jacuqes Anouma (Ivoorkust), Franz Beckenbauer (Duitsland), Rafael Salguero (Guatemala), Hany Abo-Rida (Egypte) en Vitaly Mutko (Rusland).

 

De twee leden (Reynald Temarii uit Tahiti en Amos Adamu uit Nigeria) die zijn uitgesloten van deelname aan deze verkiezing zijn niet vervangen. Opvallend is dat behalve de drie leden (Hayatou, Leoz en Teixeira) die door het BBC-programma Panorama beschuldigd zijn van omkooppraktijken ook nog twee UEFA-leden (Lefkaritis en Erzik) stemmen, die worden verdacht dat ze hun stem voor Euro-2012 aan Oekraïne-Polen hebben gegeven tegen een behoorlijke vergoeding, in het kiescollege zitting hebben.

Share.

Laat een reactie achter