Welk Oranje moet proberen Rusland te bereiken

0

Het Wereldkampioenschap Voetbal vindt in 2018 plaats in Rusland. De Russen zullen dus present zijn, maar of dat Nederland ook gaat lukken is zeer twijfelachtig. Welke spelers geven Oranje in het traject richting het WK de beste kansen?

Het tijdperk van de Grote Vier is voorbij. Rafael van der Vaart haakte van hen als eerste af bij het mondiale topvoetbal. Robin van Persie wordt al een paar interlands niet meer opgeroepen door bondscoach Danny Blind. Wesley Sneijder is wel steevast present, maar zelfs de Utrechtenaar zal ondanks al zijn branie beseffen dat hij al een jaar of vijf geleden zijn brille verloor. Blijft over Arjen Robben, maar de man van glas is ook alweer 32 jaar en staat dit seizoen bij Bayern Munchen vaker buiten dan binnen het veld.
 
Klaas-Jan Huntelaar, twee op de lijst met topscorers aller tijden voor het Nederlands Elftal, moet ondertussen vrezen dat ook nu hij tweede viool blijft spelen. Hij is 32 jaar, het zou ook vreemd zijn als Blind hem als eerste aanvaller aanwijst. Tijdens het komende WK is hij immers 34 jaar. Luuk de Jong (PSV) en man-van-het-moment Vincent Janssen (AZ) maken volgens de website Online Wedden veel meer kans op een basisplek.
 
Ook als Nederland zich weet te plaatsen voor het mondiale voetbalfestijn, dan lijkt er geen plek meer voor de Grote Vier, Huntelaar, Ibrahim Affelay (nu 30 jaar), Ron Vlaar, Eljero Elia (29) en Jeremain Lens (29). De hoop is gevestigd op de mid-twintigers van nu, aangevuld met een handjevol jongelingen. Onderstaande elf spelers zijn wat ons betreft WK 2018-waardig.
 
Memphis Depay
 
De buitenspeler van Manchester United is 22 jaar en heeft van alle Nederlandse voetballers momenteel de grootste transferwaarde. Hij kan een Robben-achtige rol op zich nemen, als aanspeelpunt, dribbelaar, afmaker en uithangbord.
 
Georginio Wijnaldum
 
Zijn eerste jaar bij Newcastle verloopt uitstekend en het is niet ondenkbaar, dat hij snel bij een grotere Premier League-club terecht komt. De 25-jarige middenvelder heeft de fysiek en dynamiek die zijn positie anno nu vergen.
 
Daley Blind
 
Een ontzagwekkende verdediger is de zoon van de bondscoach Danny niet, maar met inzicht en positionering kwijt hij zich bij Manchester United toch heel behoorlijk van zijn taak. Daar speelt hij vaak als cenrale verdediger, in Oranje zou linksback beter passen.
 
Stefan de Vrij
 
De Lazio Roma-speler was een van de uitblinkers op het WK 2014 en had ook een sterk eerste jaar in de Serie A. Staat helaas in 2015-2016 stil door een blessure, maar met zijn 24 jaar zit er nog genoeg toekomst in.
 
Kevin Strootman
 
Zal de speler van AS Roma ooit nog schitteren op het middenveld? Diverse pogingen tot een comeback na een knieblessure mislukten. In twee jaar tijd speelde hij slechts 332 minuten voor de Romeinen. Oranje heeft hem heel hard nodig, als controlepost vlak voor de o zo kwetsbare verdediging.
 
Davy Klaassen
 
Het gaat niet echt hard met de veelgeprezen Ajacied. Op zijn 23e heeft hij pas vijf caps voor Oranje behaald, terwijl het al zijn derde seizoen als basisspeler van Ajax is. Met zijn passes en inzicht zou hij Depay constant moeten kunnen lanceren.
 
Riechedly Bazoer
 
De meest waardevolle tiener op de Nederlandse velden. Werd al Europees kampioen met Oranje U17 in 2012 en heeft door zijn sterke lijf geen moeite met zijn eerste volledige seizoen als Ajax-basisspeler.
 
Jasper Cillessen
 
Sinds 2014 de vaste keeper van Nederland en dat kan hij nog vele jaren blijven ook, want hij is pas 26.
 
Quincy Promes
 
De Russische competitie staat niet op ieders netvlies, maar Promes (24) doet het daarin uitstekend. Hij is de uitblinker van Spartak Moskou en is op het moment van schrijven topscorer van de Premjer-Liga.
 
Luuk de Jong
 
De no-nonsense spits van PSV ramt ze voor het tweede seizoen op rij via allerlei posities en manieren in. Vincent Janssen wordt wellicht topscorer van de Eredivisie, maar de AZ-speler moet daarna eerst continuiteit laten zien.
 
Marco van Ginkel
 
De terugkeer naar Nederland, op huurbasis van Chelsea naar PSV, was een slimme stap van Van Ginkel. Hij is 23 jaar en heeft speeltijd nodig om niet in de anonimiteit te verdwijnen. Direct is hij een van de toppers in de Eredivisie.
 
Deze elf vervullen niet alle elf posities in een team, maar geven als kern van een 23-koppige selectie Oranje een stevige basis om het WK 2018 te halen.
Share.

Laat een reactie achter