Webb weerlegt ‘eigen’ uitspraken

0

Scheidsrechter Howard Webb heeft ten aanzien van zijn optreden zondag in de WK-finale tussen Spanje en Nederland (1-0) nergens spijt van. Ook toont de Brit in een officiële verklaring op de website van de Engelse Premier League geen zelfkritiek.

”We hadden geen andere keus dan het duel te leiden op de manier waarop we het hebben gedaan”, liet de voormalige politieagent weten. 

”Ongeacht de wedstrijd, hoop je altijd dat je als official niet al te zeer op de voorgrond hoeft te treden”, vervolgde hij ”Helaas moesten we in deze finale ons sterk profileren om het duel in de hand te houden."

"Al met al stapten we tevreden van het veld, omdat we het gevoel hadden dat we in moeilijke omstandigheden een zwaar karwei zo goed mogelijk hadden geklaard.”

Webb: ”Het was een extreem uitdagend duel om te fluiten, maar dat zou het voor elke arbiter zijn geweest. Het is een van de zwaarste wedstrijden waarin we ooit de leiding zullen hebben en we hebben het gevoel dat we er alles aan hebben gedaan om de focus zoveel mogelijk op het voetbal te houden.”

Webb keerde dinsdagavond onder grote belangstelling van de Britse media met zijn assistenten terug in Engeland.

Eerder op de dag plaatste de Britse krant Daily Mail enkele pittige uitspraken van de belaagde arbiter, maar die waren afkomstig van een ‘vriend’ die de WK-arbiter na de finale zou hebben gesproken.

De tabloid meldde dat Webb de WK-finale zou hebben beleefd als een rit door de hel. ”Dit waren de moeilijkste momenten uit mijn loopbaan”, zou hij hebben gezegd. ”Ik ben fysiek en emotioneel helemaal op.”

De 39-jarige scheidsrechter verbleef maandag nog in een onderkomen voor FIFA-officials nabij Pretoria om uit het zicht van journalisten bij te komen van de hectische finale. Daarin deelde hij veertien gele kaarten uit, waarbij twee aan John Heitinga die het veld dus moest verlaten met rood.

Webb zag niet dat Wesley Sneijder vijf minuten voor het einde van de verlenging de bal via een tegenstander én de handen van de Spaanse keeper over de achterlijn schoot. Oranje kreeg geen hoekschop, waarna in de daaropvolgende Spaanse aanval het enige doelpunt viel dat volgens Oranje wegens buitenspel had moeten worden afgekeurd.

De maker van die treffer, Andres Iniesta, was eerder al aan ‘rood’ ontsnapt nadat hij Mark van Bommel natrapte. Ook dat ontging Webb.

De Engelsman floot niet alleen in het nadeel van Oranje. Hij had ook Nigel de Jong (die een tegenstander een karatetrap gaf), Van Bommel en Arjen Robben van het veld kunnen sturen.

Share.

Laat een reactie achter