Was Franse ploeg van 1998 gedrogeerd?

0

Een onthullend boek kan komende week een geheel nieuw licht werpen op het succes van de Franse ploeg in 1998. Bekend is al het feit dat een onverwachte dopingcontrole in december 1997 door interventie van president Jacques Chirac werd vernietigd.

Morgen verschijnt een boek van de bondsarts Jean-Pierre Pacet, waarin onder ander wordt onthuld dat de hematocrietwaarden van enkele spelers behoorlijk schommelden in de aanloop van het WK, hetgeen zou duiden op het gebruik van EPO. ‘We werden er mee geconfronteerd, maar we wisten niet wat we er mee moesten doen. Het probleem was dat de meeste spelers bij hun clubs, vooral de Italiaanse clubs, erg veel creatine kregen en dat we geen inzage hadden in het medicijnengebruik bij die clubs. Maar deze spelers waren zeker topfit toen ze zich in mei bij de nationale ploeg melden,’ aldus de arts.

 

‘De clubarts van Juventus is later niet voor niets beschuldigd van het uitdelen van stimulerende middelen,’ aldus Pacet, die indirect de toenmalige Juve-spelers Deschamps en Zidane aanvalt. Ook andere spelers, als Thuram, Dugarry, Blanc en Djorkaeff, zouden vreemde bloedwaarden hebben gehad in de aanloop naar het WK.

 

Het boek is zeer onthullend over de laatste jaren onder Domenech. De bondscoach werd niet gepruimd door de meeste spelers. Thierry Henry zou zelfs namens de spelers de coach hebben verzocht om zijn trainingsmethoden te veranderen. ‘We vervelen ons hier dood. U doet net alsof we bij onze clubs nooit op topniveau trainen en dat U het allemaal heeft uitgevonden. Nou, U loopt jaren achter,’ zou de topscorer de coach eens hebben toegeroepen tijdens een training. Ook schrijft de arts over een aardig incident met Materazzi tijdens de WK-finale van 2006. ‘Ik moest Zidane behandelen en hij kwam er bij staan en zei: "Laat toch zitten. Die ouwe is allang dood, die kan niks meer." Hij zat echt Zidane te zuigen en achteraf heeft hij zijn doel bereikt zonder zelf een overtreding te maken. Dat blijft toch knap.’

 

Share.

Laat een reactie achter