Voetbal en vrije tijd

0

Laten wij eerlijk zijn: het leven van profvoetballer is natuurlijk geweldig. Paar keer trainen per dag, tussendoor rusten, in het weekend een wedstrijd en een hoop vrije tijd.

 

In Nederland brengen veel spelers die vrije tijd door achter Playstations en andere gameconsoles: de gemiddelde leeftijd wordt steeds lager hier, dus dat daar de interesses liggen is wel logisch natuurlijk. Maar in het verleden en ook nu nog hadden spelers hele andere hobby’s.

 

Rappen of voetballen
Veel voetballers hebben muziek als hobby, maar er zijn ook voetballers die het niet alleen luisteren, maar ook maken. Bij PSV bijvoorbeeld behoren Abel Tamata en Memphis Depay tot de selectie. Laatst genoemde staat op de radar bij alle grote voetbalclubs in Europa sinds het WK van vorig jaar in Brazilië. Er gaat geen wedstrijd voorbij of er zitten een rijtje scouts op de tribune. Depay, of eigenlijk Memphis zoals op zijn shirt staat, is ook een begenadigd rapper. Ook in die branche werd zijn talent (en dat van Tamata) ontdekt. Laatst genoemde heeft zelfs Ali B als zaakwaarnemer, dat zegt genoeg. Maar drie jaar geleden ging Memphis voor het eerst mee op trainingskamp en gaf toenmalig trainer Fred Rutten de linksbuiten advies om een keuze te maken. “Het is onverstandig om op twee paarden te wedden", aldus de trainer. "Je kunt geen wedstrijd laten schieten voor een optreden in Paradiso.” Memphis heeft zijn keuze gemaakt en staat op het punt zijn droomtransfer te maken, maar rappen doet hij altijd nog, al staat het wel op een lager pitje.

 

 

 

De rust van dieren

Voetballers worden overal gevolgd door de pers, rustig door een winkelstraat lopen is er zeker voor de grotere sterren niet meer bij. Sommige voetballers hebben dan wel eens rust nodig. Zowel Theo Lucius als Henk Vos hielden zich met vissen bezig, zij het op een andere manier. Theo Lucius ging met zijn hengeltje aan de waterkant zitten. Een stuk rustiger en minder controversieel als zijn andere hobby: vuurwerk. Daar kwam hij negatief mee in het nieuws na een vuurwerkincident. Lucius kon geen wedstrijd meer spelen of de aanhang maakte het geluid van vuurpijlen. Henk Vos had een enorme vijver met koikarpers, een hobby waar ook nog aardig wat geld mee te verdienen is als je de juiste koi’s groot brengt.

 

Klaverjassen en pokeren
Er zijn binnen het Nederlands elftal vroeger wat relletjes geweest omtrent klaverjassen. John de Wolf had gestoken met kaarten en daar waren de ‘De Boertjes’ en Witschge niet blij mee. Later zou John de Wolf dat voorval in zijn boek beschrijven. Toch is kaarten altijd gebleven in het voetbal, al komt er tegenwoordig steeds vaker een pokerkoffer bij kijken. In het voetbal kan je veel geld verdienen, maar ook in het poker liggen er miljoenen voor het oprapen. Tijdens het wereldkampioenschap poker is de eerste prijs tien miljoen dollar! Ook de pokeraars staan in steeds grotere belangstelling en in Brazilië is de oud PSV spits Ronaldo van voetballer nu verworden tot één van de Poker Stars. De tweevoudig wereldkampioen voetbal (1994 en 2002) heeft een sponsorcontract bij de grootste online pokerroom. In januari van dit jaar werd hij 26e in een groot toernooi op de Bahama’s en dat leverde hem $42.000 op! Voor de winnaar lag er bijna anderhalf miljoen klaar. Ook spelers van Barcelona waaronder Pique is geregeld in deze grote toernooien te vinden.

 

Golf
Hele generaties voetballers hebben het in de kleedkamer over hun handicap gehad. Dan hebben we het natuurlijk over golf. Marco van Basten was zelfs zo goed dat hij zonder problemen in de hoogste klasse van het amateurgolf in Nederland mee kon. Maar ook zijn maatje bij AC Milan Ruud Gullit is nog steeds vaak op de golfbaan te vinden. Voorgangers die alleen nog maar het voetbal becommentariëren in columns zijn Johan Cruijff en Willem van Hanegem. Allebei zijn het ‘lage handicappers’ en brengen vele uren door op de fairway’s in Nederland en daarbuiten.

 

Boek schrijven
Nu sta je als voetballer vol in de schijnwerper, dat was vroeger een heel stuk minder en kon je dus een hoop flikken en er ook nog mee weg komen. Je moet er niet aan denken dat een Davy Klaassen of de broers Siem en Luuk de Jong later een boek schrijven: dat gaat dodelijk saai worden waarschijnlijk. Hoe anders zijn de boeken van René van der Gijp en Andy van der Meijde! Van kaft tot kaft is het één grote rollercoaster langs ‘paaldansverenigingen’, hotelkamers of het ontsnappen daaruit en trainers die niet serieus werden genomen. Dat is dan wel weer beter dan de reden waarom het boek ‘Kieft’ lezenswaardig werd gevonden.

 

 

 

Hoe aandoenlijk was het dat Jetro Willems laatst vertelde dat hij met FIFA15 altijd met PSV speelde en ook vaak won. Daar liggen de interesses van de jeugd (want dat zijn ze nog over het algemeen) tegenwoordig. Tja: je kan moeilijk zeggen ‘ga naar buiten, ga voetballen’, dat doen ze immers al de hele week. Toch is er veel meer te doen buiten het voetbal, dat blijkt wel.

Share.

Laat een reactie achter