Vanavond vier nieuwe WK-deelnemers

0

De laatste speelronde in de groepsfase van de Europese voorronde voor het WK moet nog een paar zaken beslissen. In twee groepen moet de winnaar nog worden aangewezen, terwijl vier landen zich nog officieel voor de play-offs moeten plaatsen.

Waarschijnlijk gaat de meeste internationale aandacht uit naar de kraker Uruguay-Argentinië. De herhaling van de WK-finale van 1930, in hetzelfde stadion, is een wedstrijd zonder weerga. Maar later zal pas blijken of het ook een wedstrijd om alles of niets wordt, want dan moet een van de twee clubs het WK niet halen. Argentinië had zich geen zwaardere tegenstander kunnen wensen, want Uruguay is niet alleen een aartsrivaal maar MOET zelf winnen om zeker te zien van de deelname aan het WK.

 

Eigenlijk is alles afhankelijk van  wat er bij Chili – Ecuador gebeurt. Gaat het geplaatste Chili voor eigen publiek nog een keer voluit, dan kan Argentinië ook met een nederlaag ontsnappen. Maar als Ecuador, dat niet kan beschikken over de geschorste Valencia, de punten cadeau krijgt wordt het in Montevideo een echte finale om leven en dood.

 

Veel volgers verwachten een slachtpartij in Montevideo, maar dat lijkt toch iets te veel western-romantiek, want de meeste spelers van beide ploegen kennen elkaar goed en zijn vaak zelfs ploeggenoten. Wedstrijden tussen Uruguay en Argentinië zijn vaak wel bloedstollend en aangezien de ploeg van Maradona de indruk wekt van aangeschoten wild kan er veel gebeuren.

 

Het gebeurt wel vaker dat een topland plotseling het WK misloopt. We hoeven maar te verwijzen naar het Oranje van Van Gaal in 2001 of het Frankrijk van Houllier in 1993. Soms roept een ploeg een uitschakeling over zich af en Argentinië heeft tot nu toe voldaan aan al die eisen. Ook voor de komst van Maradona werden er dom punten vermorst. Onder Diego is de prestatiecurve niet gestegen en daar had niemand rekening mee gehouden, vanwege het aanwezige talent.

 

Maar mocht Argentinië vanavond ontsnappen dan is het ook meteen topfavoriet voor het WK van volgend jaar. Brazilië ging ook wankelend naar de WK’s van 1994 en 2002. Voorrondes zeggen nu eenmaal niets over eindrondes.

 

In Europa is het minder opwindend. Echt spannend is het eigenlijk alleen bij Polen – Slowakije. De Slowaken hebben een machtige voorsprong voor het grootste deel verspeeld en voelen nu de adem van Slovenië in de nek. Slowakije moet vanavond winnen om zich als eerste debutant voor het komende WK aan te melden. Zwitserland zal tegen Israël ook moeten winnen om zijn tickets voor Zuid Afrika af te stempelen. Dat lijkt toch meer een formaliteit voor de ploeg van Ottmar Hitzfeld.

De strijd om de barrageplaatsen lijkt ook wel op een formaliteit. Portugal moet winnen van Malta, Griekenland van Luxemburg en Oekraïne van Andorra. In de CONCACAF-zone wordt vannacht ook een WK-deelnemer bekend. Honduras moet winnen van El Salvador en hopen op puntverlies van Costa Rica bij de Verenigde Staten. Als kruitdampen in Montevideo zijn opgetrokken weten we pas wie er nog barrage in Noord- en Zuid-Amerika moeten spelen.

 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter