Van Persie nieuwe leider Oranje?

0

Oranje heeft zijn eerste trainingsweek in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika achter de rug. Robin van Persie heeft meteen de toon gezet.

De spits van Arsenal hield een pleidooi de vier topaanvallers van Nederland allemaal in de basis te zetten. Het zal de discussie rond Oranje de komende weken bepalen.

Van Persie wil in de spits. Daarnaast wil hij Wesley Sneijder op de ’tien’, Rafael van der Vaart op links, Arjen Robben aan de rechterkant.

 

”Als wij samen spelen kan Oranje heel ver komen”, zei Van Persie. ”Dan zijn we heel moeilijk af te stoppen.”

Over de kwaliteiten van de vier is geen discussie. Van Persie behoort al langer tot de wereldtop. Robben loodste Bayern München naar de finale van de Champions League.

Sneijder deed hetzelfde met Inter. Na een moeilijke fase knokte Van der Vaart zich terug bij Real Madrid.

Maar zijn de vier te samen niet te offensief? Dat is de vraag die Van Marwijk de komende weken mag beantwoorden. In het verleden speelden ze niet vaak samen. Ook al omdat er altijd wel één geblesseerd was.

Bovendien heeft Van Marwijk, sinds hij twee jaar geleden bondscoach werd, altijd voor wat meer defensieve zekerheid gekozen dan zijn voorganger.

In navolging van Van der Vaart eerder noemde Van Persie uitgerekend Van Basten de grondlegger van het huidige Oranje. Op het EK twee jaar geleden speelde Nederland onder leiding van Van Basten vaak zonder terughoudendheid op de aanval.

Het leidde tot sprankelende duels met Italië en Frankrijk. Maar ook tot de uitschakeling in het eerste duel na de groepsfase.

Van Persie klonk overtuigend. ”Robben heeft de dribbel én het schot. Het mooie van Sneijder is dat hij met lef speelt, ongekend snel is met de passing. Van der Vaart is gewoon een topper. Relatief nog zo jong en al zoveel interlands. Van Persie? Dat mogen jullie zeggen.”

Van Marwijk zei de sterspeler niet tot de orde te hebben geroepen naar aanleiding van zijn uitspraken. ”Robin heeft gereageerd op vragen, meer niet.” Maar toch: ”Er is er maar een die beslist, dat ben ik”, voegde Van Marwijk er aan toe. En: ”We moeten het samen doen.”

Ongeveer een maand voor het WK kan het grote speculeren over de grote vier beginnen. Nederland zal massaal meedoen. Dirk Kuijt, de ‘vijfde’ aanvaller, zal ongetwijfeld zijn voeten laten spreken.

De selectie van het Nederlands elftal, minus de afvallers van vrijdag, vertrekt woensdag naar Oostenrijk. Daar wordt het tweede deel van de voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika gehouden.

Oranje verblijft tot 1 juni in Seefeld, nabij Innsbruck. Op die dag vliegt het gezelschap terug naar Nederland om nog op diezelfde avond een oefenwedstrijd tegen Ghana te spelen. Dat duel vindt plaats in Rotterdam.

Tijdens het verblijf in Oostenrijk staat één wedstrijd op het programma, in het Duitse Freiburg tegen Mexico. Daarna bepaalt bondscoach Bert van Marwijk zijn definitieve selectie.

Gedurende het trainingskamp in Seefeld zullen nog ontbrekende spelers als Mark van Bommel, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Michel Vorm, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart zich bij bondscoach Bert van Marwijk melden

Share.

Laat een reactie achter