Uruguay: We hebben niets te verliezen

0

In Montevideo stijgt de voetbaltemperatuur naar een hoogtepunt. Het duel tussen Uruguay en Argentinië is de waarschijnlijk belangrijkste tussen beide ploegen sinds de finale van het WK in 1930. Uruguay proeft dat het een historische kans maakt.

Tachtig jaar geleden waren Uruguay en Argentinië de beste twee voetballanden ter wereld en streden ze in drie verschillende toptoernooien om de hoofdprijs tegen elkaar. Uruguay won de Olympische titel in 1928, Argentinië de Copa America in 1929 en Uruguay de wereldtitel in 1930. Opvallend genoeg hebben beide ploegen internationaal evenveel gewonnen: 2 wereldtitels, 14 Copa America’s en 2 Olympische titels. Toch is Argentinië op papier de favoriet.

 

Door de problemen rondom Maradona en zijn ploeg kan Uruguay, aangemoedigd door de uitzege bij Ecuador, vanavond een plaats op het WK nastreven. De ploeg met de sterspelers Luis Suarez en Diego Forlan in de aanval hebben een historische kans voor het grijpen. Wie de geschiedenis van het voetbal in Uruguay kent, weet dat winnen in het Centenario-stadion als het echt om gaat vrijwel onmogelijk is. Zelfs tegen Brazilië won Uruguay voor eigen publiek twee grote finales.

 

De oude betonkolos, die in 1930 vlak voor de finale werd geopend, dient nog steeds als speelplaats. Argentinië hoopt een afloop als een paar maanden geleden toen Estudiantes hier de Copa Libertadores won in een uitwedstrijd bij Nacional. De held van die avond, Juan Sebastian Veron, is er vanavond weer bij en van hem verwacht Maradona erg veel. Daarbij hoopt hij dat Messi met enkele counters zal toeslaan.

 

Oscar Tabarez, de coach van Uruguay, die het land het laatste succes schonk (Copa America in 1995) weet dat zijn ploeg weinig te verliezen heeft. ‘We moeten winnen, want aan een gelijkspel kunnen we eventueel niet voldoende hebben. Dus we gaan voor de winst, maar dan weet je ook dat het mis kan gaan. Daar moeten mijn spelers zich zorgen over maken. We moeten eerst voor een goede show zorgen en als het even kan winnen. We hebben niets te verliezen.’

Share.

Laat een reactie achter