Uruguay wacht historische kans

0

Uruguay is na twintig jaar weer terug op het podium waar het graag thuishoort: bij de laatste zestien op WK. De recordwinnaar van Copa America en tweevoudig wereldkampioen heeft lang droog gestaan, maar rekent al een beetje op een kwartfinale.

Dat zou de eerste kwartfinale in 40 jaar zijn. Vanmiddag moet de ‘celeste’ zich ten koste van Zuid Korea een weg naar dat doel banen. Uruguay heeft in ieder geval weer een gastland afgetroefd. De zege in Rio de Janeiro in de ‘finale’ van 1950 blijft een eeuwigheidswaarde houden, maar de manier waarop Zuid Afrika opzij werd gezet was zeker ook imponerend. Nu moet de ploeg in de ‘winning mood’ blijven, want de wetenschap dat de winnaar van VS-Ghana de tegenstander in de kwartfinale wordt, biedt veel perspectief voor een terugkeer naar de absolute top en de kans op een historische ontmoeting met Brazilië of Nederland in de halve finale.

 

Uruguay en Zuid Korea kwamen elkaar twintig jaar geleden al tegen op het WK. Daniel Fonseca maakte toen in een matige wedstrijd in Udine in de blessuretijd de enige goal, waardoor Uruguay voor het laatst de tweede ronde haalde. In de afgelopen twintig jaar is er veel veranderd. Het land, dat vier jaar geleden moest toekijken vanwege een verloren strafschoppenserie tegen Australië, lijkt nu klaar met de spitsen Cavani, Forlan en Suarez. Een extra wapen in de KO-fase is de strafschoppenhouder Muslera, die vorig jaar Lazio de Coppa Italia met enkele reddingen schonk. In Montevideo wordt een opwindende ochtend.

Share.

Laat een reactie achter