Uitsluitend tevreden gezichten bij Oranje

0

Bondscoach Bert van Marwijk was na de tweede overwinning op het WK, tegen Japan, een tevreden man. ”We hebben twee wedstrijden gespeeld, drie goals gemaakt, nul tegen en zes punten, dan moet je heel blij zijn”, aldus Van Marwijk na de 1-0-overwinnin

Net als in de eerste wedstrijd tegen Denemarken maakte Oranje geen overtuigende indruk. ”Dit was een wedstrijd met aan beide kanten weinig kansen, hoewel wij veel meer balbezit hadden. In de eerste helft hadden we wel diepgang, maar kwam de bal vaak niet. Soms moet je dan wat opportunistischer spelen en in de tweede helft deden we dat wat meer.”

”Voor mijn gevoel hebben we de wedstrijd afgezien van een paar momenten redelijk gecontroleerd. We kunnen nog veel beter en het moet ook beter, maar dit zijn zulke lastige wedstrijden. Ik ben blij dat we gewonnen hebben en zes punten hebben”, concludeerde Van Marwijk.

Wesley Sneijder is zaterdagmiddag opnieuw tot man van de wedstrijd verkozen. De middenvelder maakte in de 53e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Wereldvoetbalbond FIFA vond Sneijder in het eerste WK-duel van Oranje met Denemarken (2-0) ook al de beste man van het veld.

De middenvelder sprak van een moeilijke wedstrijd tegen Japan. Sneijder constateerde dat de ploeg van Bert van Marwijk nog niet zijn beste voetbal heeft laten zien. ”Het is geen makkelijk WK. Maar als je de eerste twee wedstrijden wint, mag je blij zijn.”

Japan was moeilijk te bestrijden voor Oranje. ”Die jongens lopen veel, het is lastig tegen ze voetballen. In de eerste helft hebben we de bal goed laten rondgaan, in de tweede helft hebben we het goed afgemaakt. Het was niet ons beste voetbal, maar we hebben wel zes punten staan.”

Bij de treffer van Sneijder leek de Japanse doelman in de fout te gaan. Sneijder: ”Als je de bal goed raakt, zwabbert ie alle kanten op. Gelukkig zat ie erin.”

Het Nederlands elftal kan zaterdagavond als eerste land doordringen tot de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. Oranje is dan afhankelijk van de uitslag bij de andere groepswedstrijd tussen Kameroen en Denemarken. Als Kameroen niet wint, weet Nederland zich al verzekerd van een plek in de volgende ronde.

”Ik ga me nog niet rijk rekenen”, keek Van Marwijk vooruit naar de ontmoeting in Kaapstad tegen Kameroen. In elk geval gaat hij geen compleet ander elftal het veld insturen. ”Misschien dat ik wel rekening houd met de fitheid van spelers. Of met de gele kaarten die ze al hebben.”

Hij vindt dat Oranje vooruitgang heeft geboekt. ”Twee jaar geleden heb ik gezegd dat we moesten leren ook lelijke wedstrijden te winnen. Ik denk dat we dit nu ook kunnen. Verder zijn we stabieler geworden en geven we maar heel weinig kansen weg. Dat alles is ook heel belangrijk.”

”Op dit niveau kun je niet in tien minuten een tegenstander kapot spelen”, vervolgde Van Marwijk. ”We zijn hier wel op een WK. De jongens willen allemaal graag heel mooi voetballen, maar soms moet het anders. Het kost vaak tijd om op voorsprong te komen. Als we meer risico’s nemen kunnen we ook zomaar tegen een tegentreffer aanlopen. En dan is het ook weer niet goed.”

Over zijn doelstelling was Van Marwijk duidelijk. ”We zijn hier gekomen om wereldkampioen te worden. Ik ben realist en weet dat zoiets niet gemakkelijk is. Maar als we het vertrouwen houden kunnen we misschien wel heel ver komen",’