Toplanden ontbraken wel vaker op WK

0

Vanavond kan Argentinië uitgeschakeld worden voor het WK. Dat zou een daverende verrassing zijn, want voor de aftrap van de voorronde gold de Olympisch kampioen van 2008 als favoriet voor de eindzege. Het is wel vaker gebeurd dat een topland een WK mist.

In 1973 stortte een wereld in voor Engeland, toen Polen het topteam van sir Alf Ramsey zeven jaar na de wereldtitel in de voorronde uitschakelde. Het blijft waarschijnlijk de grootste val tijdens een voorronde. Daarna ontbraken de Engelsen ook nog op het WK-78 en het WK-94. Dat was al minder verrassend want deze werden uitgelokt door respectievelijk Italië en Nederland.

 

In 1982 ontbrak Oranje, dat vier en acht jaar eerder nog in de finale had gestaan. Het was een pijnlijk moment voor het vaderlandse voetbal. Maar de uitschakeling in 2001 door Ierland zal zwaarder zijn gevallen, omdat Oranje toen over een sterker team beschikte dat in staat werd geacht om wereldkampioen te worden.

 

Frankrijk beleefde in de herfst van 1993 een nog onwaarschijnlijkere uitschakeling, want het liet de kwalificatie in twee achtereenvolgende thuiswedstrijden (tegen Israël en Bulgarije) schieten door in de laatste minuut te verliezen. Frankrijk had maar een gelijkspel in die twee duels nodig om zich te plaatsen. Tsjechoslowakije, Denemarken en Griekenland werden als regerend kampioen van Europa uitgeschakeld voor het volgende WK.

 

Vanaf 1974 hebben Argentinië, Brazilië, Duitsland, Italië en Spanje altijd deelgenomen aan het WK. Het is daarom begrijpelijk dat een uitschakeling van Argentinië een schok teweeg zal brengen. In deze voorronde loopt Frankrijk (finalist in 2006) ook nog gevaar.

 

 

Share.

Laat een reactie achter