Team USA grijpt groepswinst in blessuretijd

0

De Verenigde Staten hebben zich voor de derde keer in zestien jaar geplaatst voor de laatste zestien. De ploeg van Amerika versloeg Algerije met 1-0, dankzij een doelpunt van Landon Donovan in de blessuretijd. Amerika eindigt zelfs als groepswinnaar.

De Amerikanen zijn in hun missie geslaagd al zag het er lange tijd naar uit dat ze over een bananenschil zouden struikelen. De ploeg kwam tegen Algerije maar niet op voorsprong en leek zodoende naast een plek in de tweede ronde te grijpen. De ploeg werd daarbij niet geholpen door scheidsrechter De Bleeckere, die een zuiver doelpunt van Dempsey voor buitenspel aanzag. Daarvoor had Djabbour tegen de lat geschoten. Op slag van rust miste Donovan een goede kans nadat Altidore vrij voor het doel was gekomen.

Beide ploegen hielden elkaar in hun greep en zo bleef de status quo in stand. Dempsey trof de paal voor de Amerikanen halverwege de tweede helft. Invaller Saifi miste een goede kans in de slotminuut. In de 91e minuut Donovan na een aanval over Dempsey en Altidore via de sterke keeper M’Bohli de kans kreeg om toch te scoren. Op dat moment was het duel tussen Engeland en Slovenië net afgelopen en was het doelpunt noodzakelijk geworden voor de Amerikanen.

Team USA is groepswinnaar en speelt zaterdag tegen de nummer 2 van groep D. Amerika blijft in ieder geval de succesvolste ploeg uit de Engelstalige wereld in deze eeuw. In de slotfase werd de Algerijnse aanvoerder Yahia ten onrechte uit het veld gestuurd.