Spanje pakt het brons na verlenging

0

Spanje heeft de troostfinale van de Confederations Cup gewonnen. De kampioen van Europa versloeg gastland Zuid Afrika met 3-2, maar de beslissing viel pas in een verlenging van een boeiend duel.

Zuid Afrika, dat tot nu maar een van de vier duels had gewonnen, leek voor een daverend stunt te zorgen toen het de leiding nam in de 74e minuut. Mphela profiteerde van een fout van Arbeloa en sloeg uit een voorzet van Tshabalala toe. Daarmee opende Bafana Bafana de score. Tot op dat moment had Spanje wel de beste kansen gehad maar net als tegen de Verenigde Staten niet weten door te drukken. Villa en Riera hadden tot moment goede kansen onbenut gelaten, terwijl er ten onrechte een treffer van Busquets werd afgekeurd.

De superspitsen Villa en Torres waren inmiddels vervangen en Spanje leek stuurloos naar een nieuwe nederlaag te dobberen. In de slotfase maakte Dani Guïza veel goed door eerst gelijk te maken op een pass Xabi Alonso en honderd tellen daarna nog een keer vernietigend uit te halen. De plotselinge voorsprong kwam precies op tijd, maar het gastland verraste daarna met een directe vrije trap van Mphela. Zodoende moest er worden verlengd en speelde Spanje na een ruim jaar weer eens gelijk.

Nadat Capdevila met een schot de lat had geraakt, zorgde Xabi Alonso in het begin van de tweede helft uit een directe vrije trap voor de voorsprong van de Spanjaarden, die daarna niet meer uit handen werd gegeven. Spanje pakte zodoende toch nog de derde plaats van het toernooi, waarin het als topfavoriet was gestart. Nu worden de sterspeler verwacht in eigen land om een rol te gaan spelen op de transfermarkt.

Voor Zuid Afrika is de Confederations Cup geen onverdeeld succes geworden. De vierde plaats compenseert de inzet. De goede prestatie tegen Brazilië ten spijt, ontbeert de ploeg een echte spits om over een jaar een hoofdrol te kunnen spelen. De terugkeer van Benni McCarthy is dringend gewenst.

Share.

Laat een reactie achter