Sneijder bezorgt ongeïnspireerd Oranje zege

0

Oranje heeft ook de tweede wedstrijd op het WK gewonnen. De ploeg van Bert van Marwijk maakte weer een plichtmatige indruk maar won het duel met Japan wel. Een schot van Wesley Sneijder waarop doelman Kawashima zich verkeek was doorslaggevend.

Nederland staat met anderhalf been in de volgende ronde (en helemaal wanneer Kameroen vanavond niet wint). Het is niet echt het verdiende loon naar het werk, want Oranje speelde weer een matige wedstrijd die zeker niet de neutrale liefhebber kan bekoren. Japan bleek een taaie tegenstander en kon ervoor zorgen om zand in de oranje machine te strooien.

 

Japan kreeg zelfs de beste kansen in de eerste helft. Linksback Nagatomo miste in de 11e minuut het doel maar net na een knappe uitval. Matsui en Honda waren met schoten in de buurt van het doel van Stekelenburg. Pas in de blessuretijd van de eerste helft loste Van der Vaart het eerst op het doel gerichte schot van Nederland. De wedstrijd kende vooral irritaties, waarbij Van Persie en De Jong wel erg vaak op zoek gingen naar een gele kaart met kleine overtredingen. Honda kreeg het vaak aan de stok met Van Bommel. En Van der Wiel kreeg geel toen hij aan de noodrem trok bij een uitbraak van Matsui.

 

Nederland maakte een zeer ongeïnspireerde en ook plichtmatige indruk, alsof de ploeg zich te groot voelt voor dit soort ordinaire potjes in de groepsronde. Het voetbal hield zeker niet over en dat was jammer voor de toegestroomde fans. Na rust begon Oranje beter. Van Persie werd nu wel twee keer gevonden. Een kopbal op een voorzet van Van der Vaart werd gekeerd door de Japanse doelman en een schot na een dieptepass van Van Bommel ging voorlangs. De druk op het Japanse doel nam toe. In de 53e minuut kwam de verlossing toen na een afgeslagen hoekschop Sneijder uithaalde en voor het de bal onder de lat hield. Doelman Kawashima was zo verbaasd dat hij de zwabberbal in eigen doel sloeg. Een lucky, maar wat geeft dat. Het lijkt een motto te worden voor Oranje op dit WK.

 

De treffer bracht echter geen rust binnen de ploeg. Japan moest nu de defensieve stellingen verlaten en speelde daarna het beste voetbal van de wedstrijd maar leuke combinaties en ook kansen. Oranje stond erbij en keer ernaar, zich blijkbaar niet bewust van het gevaar. Okubo kreeg twee goede schietkansen, maar Stekelenburg hield zijn doel schoon. Dat deed de Ajacied ook op een kopbal van Abe. Nederland werd pas gevaarlijk toen Afellay Sneijder had afgelost. De PSV’er kreeg in de laatste vijf minuten twee goede kansen om de wedstrijd in het slot te gooien maar faalde telkens. In de slotminuut was Japan dichtbij een niet onverdiende gelijkmaker. Okazaki kwam vrij voor het doel na een kopbal van Tanaka en kogelde de bal net over de lat. Twee minuten later nam De Jong nog het risico met een duw in de rug van Nagatomo, waardoor er even een strafschop in de lucht hing. Oranje is nu voor de derde achtereenvolgende keer op een toernooi begonnen met twee overwinningen. Dit is geen garantie voor een groot succes, want tot nu toe gaat de ploeg er na zo’n start in de eerste KO-ronde eruit.

 

 

 

 

Share.

Laat een reactie achter