Smet van corruptie hangt boven WK-stemming

0

Vandaag weten we of Nederland en België het WK in 2018 mogen organiseren. Er is veel over de voor- en nadelen gediscussieerd in de afgelopen dagen en er valt veel te zeggen. Vreemd alleen dat de corruptie van een kant wordt belicht.

Blijkt de stem van Jeu Sprengers voor Oekraïne-Polen bij de verkiezing voor Euro-2012 vandaag goud waard? Het is vreemd dat die move van inmiddels overleden oud-voorzitter van de KNVB nooit serieus onder de loep is genomen. Nederlandse media onderzoeken niet in eigen land maar beschuldigen graag derden van corruptie.

 

Als Nederland-België vanmiddag de stemmen krijgt van de corruptgevoelige leden Lefkaritis en Erzik, dan krijgt Sprengers toch nog wel posthuum eer van zijn stem, die hij op eigen titel tegen het KNVB-advies (van Harry Been) op Oekraïne-Polen uitbracht.

 

Zelfs een programma als Nieuwsuur had dit toch wel eens nader kunnen bekijken. Aangeboden artikelen en reportages uit het buitenland verdwenen de laatste weken steevast in een doofpot, als ze de Nederlandse grens al overkwamen. En waarom moeten de Teletoeters, of welke band is ingehuurd in Zurich door de KNVB en de KBVB, voor extra sfeer zorgen. Is er dan toch iets te verbergen?

 

Het is opmerkelijk dat er nauwelijks aandacht wordt besteed aan de zogenaamde derdewereld-projecten die door dit bid van de KNVB/KBVB zijn geïnitieerd. Vervallen die meteen, als Nederland-België straks naast de hoofdprijs grijpt of hebben de twee bonden zich nu al voor miljoenen verplicht aan projecten, waar het nut nooit van kan worden bewezen. Een regering, die in leven wordt gehouden door Geert Wilders’ fractie, zal daar toch niet blij mee zijn. Was het een geste om ordinair stemmen te winnen of spreekt er toch idealisme uit?

 

Het gaat vandaag om een uitslag, die het mondiale voetbal voor de komende twaalf jaar vastlegt. Engeland mag het WK best organiseren, maar de economische situatie van dat land heeft een hoog PIGS-gehalte. Spanje en Portugal zijn al echte PIGS (ze leveren immers twee letters) en met België gaat het ook niet florissant. Je mag aannemen van Blatter dat hij er van uitgaat dat België in 2018 nog als zelfstandige natie bestaat. En als Qatar voor 2022 wordt gekozen, wordt het tijd voor de clubs om de nationale ploegen maar af te schaffen. In een tijd van mondiale crisis is voetballen in een land waar de energie letterlijk en figuurlijk geplunderd wordt een gotspe na het groene WK in de Lage Landen. Of niet soms?

 

Rick Klein Verdijk

 

 

 

Share.

Laat een reactie achter