Slowakije onttroont wereldkampioen Italië

0

Niet Italië maar Slowakije wordt waarschijnlijk de tegenstander van Oranje in de tweede ronde. De wereldkampioen Italië heeft het WK via de achterdeur verlaten. De ploeg van Lippi verloor met 3-2 van de enige debutant op dit WK.

De grote man van de middag is Robert Vittek die met twee goals de Italianen aftroefde. Italië speelde een erbarmelijke wedstrijd en maakte geen moment de indruk dat het wilde winnen. Pas in de laatste tien minuten maakte het de indruk dat het nog in het toernooi wilde blijven. Bijna slaagde de ploeg ook in die missie. De wereldkampioen kan zich beklagen over een treffer van Quagliarella die ten onrechte werd afgekeurd. Dezelfde invaller scoorde waarschijnlijk nog een keer, maar zijn inzet werd achter de doellijn weggehaald.

Toch zou het niet verdiend zijn geweest als Slowakije in de slotfase was bezweken. Vanaf het begin nam die ploeg het initiatief, alsof het serieus voor een laatste kans streed. Vittek maakte het Cannavaro zeer lastig en stelde in de zesde minuut Hamsik in staat om te scoren, maar Napolitaan faalde jammerlijk. Italië schrok nauwelijks wakker en bleef afwachtend spelen. Doelman Marchetti maakte bij de eerste speldenprikken een weinig zekere indruk. Strba liep in die fase tegen een dure gele kaart, omdat hij zal worden geschorst.

De ploeg die tegen Nieuw Zeeland en Paraguay had gefaald kwam na 25 minuten aan de leiding met een goal van Vittek die optimaal profiteerde van een fout van De Rossi. Italië wankelde en snapte misschien voor het eerst in dit toernooi dat de plek in de volgende ronde niet automatisch tot stand kwam. De wedstrijd werd feller, maar Italië kreeg vreemd genoeg weinig kansen. Op slag van rust was Kucka zelfs met een afstandschot dichtbij een tweede goal voor de Slowaken.

Na rust gooide Lippi zijn ploeg volledig om met Maggio en Quagliarella en later ook Pirlo, maar het spel werd er niet echt beter op. Wel kregen de azzurri meer kansen. Di Natale miste een goede kans. Quagliarella schoot halverwege de tweede helft knap. Skrtel redde de bal op of achter de lijn. Stoch kreeg kort daarna een goede kans uit een counter. De Italianen lieten zich bij de volgende aanval verrassen. Uit een voorzet van Hamsik zorgde Vittek voor 2-0. Toen leek Italië er al uit te liggen.

Maar de Squadra gooide plotseling alles eruit. Di Natale kreeg meteen een goede kans en scoorde in de 82e minuut na een mooie aanval, waarbij Quagliarella eerst op doelman Mucha schoot. De treffer gaf de Italianen nieuwe hoop. Drie minuten later was het weer raak. Quagliarella scoorde op aangeven van Di Natale, maar de treffer werd door Webb afgekeurd vanwege buitenspel. De net ingevallen Kopunek leek de wedstrijd te beslissen bij een slimme counter uit een ingooi: 3-1. Maar Quagliarella verraste doelman Mucha in de blessuretijd nog een keer. De Slowaken leken om te vallen en dat zorgde voor een enorme blessuretijd. Pepe miste in de 95e minuut de laatste kans om de wereldkampioen in het toernooi te houden. Zonder de finalisten Italië en Frankrijk gaat het WK door.