Portugal boekt recordzege: 7-0

0

Portugal heeft een stevige stap gezet naar de tweede ronde van het WK. De ploeg van Carlos Queiroz boekte een stevige zege op Noord Korea, dat net als in 1966 een half uur een plaaggeest was maar daarna als een kaartenhuis instortte. Het werd 7-0.

Het grote verschil met de wedstrijd op Goodison Park was wel dat Noord Korea in het eerste half uur niet wist te scoren. Daartoe had het best wel enkele kansen. Jong-hyok Cha, Tae-se Jong en Young-jo Hong dwongen doelman Eduardo tot enkele reddingen. Daarbij schoten Yong-hak An en Yun-nam Ji net naast het doel. Daar tegenover stonden twee kansen voor Ricardo Carvalho, die met een kopbal de paal raakte.

In de 29e minuut werd de ban gebroken door Raul Meireles, die uitstekend in de ruimte werd aangespeeld door Tiago. De speler van Porto, die ook al op het EK scoorde, opende daarmee de score. Zes minuten later schoot hij voorlangs.

Na rust bleek Noord Korea niet meer te bestaan en werd de ploeg onder de voet gelopen. Simao scoorde op aangeven van Meireles in de 53e minuut. Daarna was het prijs schieten. Hugo Almeida, Tiago, Liedson, Cristiano Ronaldo en nog eens Tiago scoorden tegen een ontredderde ploeg, die defensief fout op fout stapelde. Ronaldo trof ook nog de paal op een moment dat hij nog niet had gescoord de lat. Uiteindelijk was hij drie minuten voor het einde toch succesvol met een curieuze kluts. Daarmee was hij de zesde speler van Portugal die wist te scoren.

Met deze score is Portugal zo goed als gekwalificeerd voor de tweede ronde. Voor Noord Korea is het toernooi na de slotwedstrijd tegen Ivoorkust zeker ten einde. Het Aziatische land is het tweede land op dit WK dat is uitgeschakeld. Het valt te hopen dat de tweede helft niet is uitgezonden op Noord Koreaanse televisie.