Övrebö en Hansson, brokkenpiloten

0

In Nederland vragen we ons wel eens af waarom er geen van onze scheidsrechters naar het WK gaat. Het antwoord is niet makkelijk, zeker na het zien van de Skandinavische brokkenpiloten Övrebö en Hansson.

De Noor en de Zweed krijgen de mooiste wedstrijden maar stapelen fout op fout. Ze zijn echte G-14-fluiters, zoals ook de Griek Vassaras. En daarom kiezen ze vaak voor de clubs die ook in de burelen van de UEFA enige macht hebben. Kortom, de clubs van de G-14, die inmiddels is opgedoekt maar in geest doorleeft. Övrebö is voor de Engelsen ‘de varkensfokker’ die vorig jaar Chelsea een finale van de Champions League door de neus boorde in de halve finale tegen Barcelona. Natuurlijk vergeten de Engelsen dan vooral dat Iniesta toen subliem scoorde (en dat Abidal totaal ten onrechte van het veld werd gestuurd), maar de Noor had toch tenminste een strafschop kunnen fluiten. En dan moeten de Chelsea-fans maar hopen dat Terry niet in de grond trapt.

 

Gisteren vergalde de Noor de wedstrijd Bayern – Fiorentina door eerst de voordeelregel niet toe te passen bij een penalty voor de thuisploeg, vervolgens weer met kaarten te strooien in de richting van de outsider (zeer des G-14-fluiters) en vervolgens een schoolvoorbeeld van een buitenspelgoal toe te kennen. Een club als Bayern heeft dit soort cadeautjes niet nodig en zit er waarschijnlijk ook niet op te wachten, maar het gebeurt allemaal wel.

 

Hansson stal de show bij Frankrijk – Ierland door in het geheel geen oor te hebben voor de protesten van de Ierse doelman Shay Given na de handsbal van Henry, waaruit Gallas kon scoren. Dit keer was hij razendsnel in het toepassen van de regels na een domme terugspeelbal van Campbell op Arsenal-doelman Fabianski. Hij liet Porto zeer snel een vrije trap nemen en stond ook nog eens flink in de weg. Nu scoorde Porto en die goal is voorlopig doorslaggevend. Drie jaar geleden scoorde Manchester United op een identieke manier bij Lille, dus de Engelsen zijn de laatsten om te mogen klagen. Elke hoofdletter in de tabloids van vandaag is crying over spilled milk.

 

Het probleem is alleen dat deze twee Skandinaviërs straks ook naar het WK gaan. Övrebö was niet alleen slecht bij Chelsea – Barcelona, maar ook miste hij een glaszuivere goal van Luca Toni bij Italië – Roemenië (Euro 2008) en hij schonk Griekenland een cruciale penalty tegen Letland (bij een 1-2-achterstand). Hansson schonk ooit in de 95e minuut Liverpool een penalty, toen die ploeg thuis met 1-0 achterstond tegen Atletico. En hij miste een doelpunt van Kaka in de Confederations Cupfinale. De klucht van Henry’s handelen tegen Ierland heeft hem in ieder geval niet opgebroken.

 

Jurriaan van Wessem

 

Share.

Laat een reactie achter