‘Overspelen Frankrijk – Ierland is onzin’

0

Het Ierse verzoek om de voorrondewedstrijd Frankrijk – Ierland over te laten spelen, doet veel stof opwaaien. Toch is het verzoek onzin. Een scheidsrechter heeft geblunderd, maar dat hoort bij het spel.

De Ieren voelen zich vandaag net zo bekocht als de Belgen in november 1973. Toen zorgde een arbitrale beslissing van de Rus Kazakhov ervoor dat niet de Rode Duivels maar Oranje zich voor het WK in West Duitsland plaatste. De beslissing om een doelpunt in de laatste minuut van Jan Verheyen af te keuren is eigenlijk identiek aan de fout van het Zweedse trio in Parijs. In beide gevallen ging het eigenlijk om buitenspel. Het ten onrechte afkeuren van een goal vanwege buitenspel is net zo erg als het door laten spelen bij buitenspel.

 

 

Ik geef dit voorbeeld bewust om maar aan te geven hoe vaak een verkeerde beslissing van de scheidsrechter doorslaggevend kan zijn geweest. In 1966 is een wereldtitel geschonken op basis van een waarneming van een grensrechter, die in feite neerkwam op natte vingerwerk. De grens uit Azerbeidzjan (Bakhmarov) deed maar wat. De Engelse media publiceren vandaag weer lijsten van schandalen, zonder deze te vermelden. Dit is een vorm van zeer dubieuze journalistiek, zelfs van The Times.

 

 

Het is heel moeilijk om als benadeelde partij een uitslag te accepteren. Persoonlijk heb ik nog altijd onvrede met het feit dat Sampdoria de eerste finale van de Champions League verloor, omdat de scheidsrechter ten onrechte een vrije trap aan Barcelona gaf, die vervolgens weergaloos door Koeman werd benut. Maar ik heb nog nooit gedacht dat de finale overgespeeld moest worden. Mijn onvrede betrof vooral dat de UEFA een incapabele scheidsrechter had aangesteld.

 

 

En dat is nu ook weer het geval met de Zweed Martin Hansson, die al een jaar weet dat hij volgend jaar op het WK zal fluiten. Dit feit is des te wranger voor de uitgeschakelde Ieren. Vorig jaar schonk hij Liverpool een strafschop in de 95e minuut, toen die ploeg thuis met 1-0 achterstond tegen Atletico. Hij is een echte arbiter die in de richting van de rijke clubs en de toplanden fluit en wellicht doet hij dat onbewust maar durft hij geen moedige beslissingen te nemen.

 

Iedereen met een beetje gevoel voor voetbal kon zien dat Henry de bal wel met de bal moest spelen. De grensrechter die geen buitenspel constateerde zag dit ook nog eens over het hoofd. Hem treft blaam en niet Thierry Henry. Maar waarschijnlijk gaat ook deze assistent gewoon naar Zuid Afrika. Zoals de Noor Övrebö niet is afgevoerd van de internationale lijst na zijn abominabele arbitrage bij Chelsea – Barcelona.

 

 

Hansson had gewoon naar Given moeten luisteren en aan Henry moeten vragen of hij de bal met de hand speelde. De Fransman had dan nooit kunnen liegen. Thierry Henry deed iets wat Sjaak Swart ook durfde in de Europa Cupfinale van Ajax tegen Inter. Alleen Swart werd wel betrapt door de scheidsrechter.

 

 

De Ieren zijn letterlijk beduiveld. Wanneer hadden we dat ook alweer eerder gezien? Oh ja, Gelsenkirchen 1988. Kieft redde Oranje met een buitenspelgoal. ‘Een lucky, maar wat geeft dat?’ meende verslaggever Eddy Poelmann toen.

 

 

Zo dachten de Fransen er woensdag niet over. De toch al niet populaire nationale ploeg roept vooral schaamte op. De echte voetballiefhebbers in het Stade de France gunden de betere Ieren de zege en de kwalificatie. President Sarkozy werd meteen na afloop geïnterviewd en begon met excuses te maken aan de Ieren. ‘Het spijt me echt dat ze zijn uitgeschakeld, want ze speelden vanavond fantastisch. Ik heb echt met hen te doen. Ik ben blij dat Frankrijk naar het WK gaat, maar op dit moment denk ik toch vooral aan de Ieren.’

 

 

De geplaagde bondscoach Domenech had ook te doen met de tegenstander. ‘Ik hoop dat Frankrijk in Zuid Afrika ook zal spelen zoals de Ieren hier vanavond. Alleen dan hebben we onze kwalificatie verdiend. Het is een eer om op hun plaats in Zuid Afrika te zijn.’

  

 

Met ere sneuvelen is ook een kunst. We moeten de Belgen er nog maar eens naar vragen. Die zijn de afgekeurde goal van Jan Verheyen nooit vergeten. Ook zij vroegen niet om het overspelen van een wedstrijd. Je kunt wel elke wedstrijd gaan overspelen.

 

 

 

Jurriaan van Wessem

 (bron: Sportgeschiedenis) 

Share.

Laat een reactie achter