Oranje ontsnapt in zinderende slotfase

0

Het Nederlands elftal stond op het randje van de afgrond, maar heeft in een miraculeuze slotfase de kwartfinales van het WK bereikt. Wesley Sneijder redde Oranje in de slotfase, waarna Klaas-Jan Huntelaar Oranje naar 2-1 schoot.

Het duel tegen Mexico begon met een zware domper. Al na 8 minuten werd Nigel de Jong naar de zijkant gehaald wegens een liesblessure. Zijn vervanger was Bruno Martins Indi, die een plaats centraal achterin innam, waardoor Daley Blind naar het middenveld werd verschoven.

Het Mexico van bondscoach Miguel Herrara begon sterk aan de wedstrijd, maar vond bij de kansen die werden verworven telkens de sterk keepende Jasper Cillessen op hun weg. Het meest hachelijke moment van de wedstrijd was echter op slag van rust. Arjen Robben werd in het strafschopgebied naargehaald door voormalig AZ-speler Hector Moreno. De Portugese arbiter Pedro Proença zag er ten onrechte geen penalty in. Moreno raakte bij de actie geblesseerd en moest het veld verlaten.

Vlak na rust zorgde de Mexicaan Giovani dos Santos voor de schrik bij Oranje. De middenvelder van Mexico rukte op richting het strafschopgebied en schoot fraai richting de hoek van de goal. Doelman Jasper Cillessen had geen antwoord op het schot van Dos Santos, waardoor Oranje tegen een achterstand aankeek.

Oranje schakelde om naar een 4-3-3-formatie en bracht Memhpis Depay en Klaas-Jan Huntelaar in, op zoek naar de gelijkmaker. Oranje vocht in de hitte en leek geen antwoord te hebben, tot de 87e minuut. Uit een afvallende corner zorgde niemand anders dan Wesley Sneijder voor de bevrijdende 1-1 voor Oranje. Met nog ruim 5 minuten te spelen blaakte het Nederlands elftal van het zelfvertrouwen, waarna Arjen Robben met een weergaloze actie zorgde voor een penalty voor Oranje.

De held van Oranje pakte de bal en liep vol overtuiging naar Klaas-Jan Huntelaar, die de opdracht kreeg van Robben om de strafschop te nemen. Zonder aarzeling maakte Huntelaar één van de meest miraculeuze slotfases van Oranje op een WK compleet: onberispelijk zorgde hij voor de bevrijdende 2-1 voor Oranje.