Oranje held Sneijder door het dolle

0

Wesley Sneijder was na afloop van de gewonnen halve finale tegen Uruguay uitzinnig van vreugde. ”Dit is ongekend”, reageerde hij voor de NOS-camera.

”We hebben er keihard voor moeten vechten. Op het einde maakten we het ons nog onnodig moeilijk. Maar goed, het belangrijkste is dat we winnen. En dat hebben we gedaan.”

Sneijder, die tegen Uruguay zijn vijfde treffer op dit WK maakte, kreeg het nog even benauwd toen de tegenstander in de slotfase op 3-2 kwam.

Maar kunst- en vliegwerk stelde Oranje toch de plek in de finale veilig. ”Zondag de finale”, sprak de middenvelder vol ongeloof. ”Ik denk dat ik het nog niet besef. We gaan eerst even genieten. Ik ben door het dolle heen.”

Arjen Robben noemde dinsdagavond de finaleplaats voor Oranje bij het WK ongelooflijk.

”Voor het toernooi hadden we één doel. En voor deze wedstrijd keken we elkaar weer eens goed aan. Je voelde gewoon, dat het weer ging lukken. Dit is zo’n geweldige groep. Nog eentje en dan zijn we er.”

Met een prachtige knal schoot aanvoerder Giovanni van Bronckhorst  de halve finale open. ”Een goal met gewicht. Ik scoor niet zo vaak, maar als ik scoor, zijn ze best vaak mooi. Daarna was ik even aan het zweven”, lachte de Feyenoorder, die zondag in Johannesburg de laatste wedstrijd uit zijn indrukwekkende loopbaan speelt.

Over zijn trefzekere kopbal (3-1) was Robben kort. ”Zo maak ik ze altijd”, sprak hij met een ironisch lachje. Robben scoort bijna nooit met het hoofd.

Robben, aanvaller van de Duitse kampioen Bayern München, keek alvast vooruit naar de finale op zondag, tegen Duitsland of Spanje. ”Ik heb onlangs nog een grote finale verloren. Dat gaat me niet nog een keer gebeuren”, doelde hij op de finale in de Champions League tegen Internazionale.

”Spanje en Duitsland zijn twee fantastische voetballanden. Als het Duitsland wordt, wil ik nog tien keer liever winnen dan tegen Spanje. Want anders durf ik komend seizoen niet meer terug naar Bayern.”

Dirk Kuijt prees na afloop van de gewonnen halve finale op het WK de saamhorigheid binnen het Nederlands elftal. ”Het mooie van deze groep is dat we elkaars kwaliteiten accepteren, maar ook elkaars tekortkomingen.”

Volgens Kuijt werd de tegentreffer mede veroorzaakt door de blessure die Demy de Zeeuw even daarvoor had opgelopen. De middenvelder kreeg een schoen van een Uruguyaan vol in zijn gezicht en lag daarna enige tijd flink aangeslagen op de grond.

Ook na een blessurebehandeling was De Zeeuw duidelijk niet 100 procent fit. ”Daardoor verloren we de controle op het middenveld”, merkte Kuijt. ”Maar wij weten ook hoe we de controle weer moeten terugkrijgen.”

Na de 1-1 liep Oranje in de tweede helft uit naar 3-1, mede dankzij een rake kopbal van Arjen Robben. Een ongebruikelijke actie voor de vleugelaanvaller. In de kwartfinale had de kleinste man van het veld, Wesley Sneijder, ook al met het hoofd gescoord.

Kuijt lachend: ”Zelfs de verborgen kwaliteiten komen naar boven.”

Share.

Laat een reactie achter