Oranje heeft geen kind aan Noorwegen

0

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond een sterk seizoen voorzien van een passend slotakkoord. Oranje won in de Rotterdamse Kuip ook van Noorwegen (2-0).

Het was de zevende opeenvolgende zege in de WK-kwalificatie, die sinds de winst zaterdag op IJsland al niet meer stuk kon. Oranje speelt over een jaar op de eindronde in Zuid-Afrika, dat was al een paar dagen zeker. 
 
Desondanks had de groep van bondscoach Bert van Marwijk voldoende ‘spirit’ er in Rotterdam een leuke avond van te maken. Het doorgaans stugge Noorwegen was een figurant.

Nederland mocht, Noorwegen moest. De Scandinavische formatie had de punten hard nodig om nog een kans op plaatsing te maken. Op het veld was dat niet te merken. Er was maar één elftal dat voetbalde en dat was van Oranje.

Dat terwijl de omstandigheden niet bepaald in het voordeel van de technische partij waren. Overvloedige regenval had het veld van de Kuip moeilijk bespeelbaar gemaakt. Desondanks liet Nederland waar het kon de bal rollen.

De Noren kregen de ene na de andere aanvalsgolf over zich heen, maar sommigen strandden letterlijk op de drassige ondergrond. Anders had Oranje de tegenstander waarschijnlijk al sneller op grotere achterstand gezet.

Nu konden de Noren de schade beperken, omdat de regen de juiste vaart soms net uit de bal haalde. Bovendien werd een fraai uitgespeelde treffer van Robin van Persie ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel.

Niet geheel toevallig kwam het eerste doelpunt via spel door de lucht. Rafael van der Vaart, opnieuw in de basis, bereikte met een vrije trap het hoofd van André Ooijer.

De routinier, straks weer PSV’er, scoorde (1-0). Hij was zijn derde treffer in 51 interlands.

Nederland, met AZ-speler Stijn Schaars voor de geschorste Nigel de Jong, wilde wel. Met de vakantie na een zwaar seizoen in het vooruitzicht was er het elftal veel aan gelegen goed af te sluiten. Dat lukte, de omstandigheden ten spijt, ook aardig.

Van Marwijk had waar mogelijk vastgehouden aan zijn beproefde formatie. Hij is er de man niet naar veel te experimenteren. Pas na de hervatting gaf hij een aankomend international een kans, Edson Braafheid.

De linksback, die van FC Twente naar Bayern München verhuist, speelde één keer eerder, in de oefeninterland met Tunesië. Later kwamen ook nog Ryan Babel en Klaas Jan Huntelaar in het veld.

Noorwegen kreeg één kans, maar doelman Maarten Stekelenburg stopte de inzet van Morten Fevang. Daarna combineerde Oranje vrolijk verder en dat leidde na vijftig minuten tot de 2-0. Arjen Robben scoorde, nadat Van Persie de bal mooi had klaargelegd.

Share.

Laat een reactie achter