Oranje bindt ook Schotland aan zegekar

0

Het Nederlands elftal heeft woensdag met 1-0 gewonnen van Schotland. Eljero Elia scoorde in de 82e minuut de enige treffer. Voor het keurkorps van Bert van Marwijk betekent dat dat het de hele WK-kwalificatiereeks zonder puntverlies is gebleven.

In Glasgow was het vanaf het begin al duidelijk dat voor de Schotten nog alles op het spel stond, terwijl het duel voor Nederland geen betekenis meer had. De thuisploeg nam direct het initiatief en had na tien minuten een grote kans toen Scott Brown vrij stond voor doelman Michel Vorm. De Schotse spits werkte de bal echter van dichtbij naast.

Op een schot van Dirk Kuyt op de paal na waren er nauwelijks noemenswaardige kansen voor Oranje. De Schotten hadden meer mogelijkheden op een voorsprong. Eerst schoot Kenny Miller tegen de lat, even later kreeg hij een herkansing toen de rebound van een schot van Steven Naismith voor zijn voeten viel. Miller schoot te simpel in en Vorm kon weer redden.

Na rust deed Nederland beter mee en kwamen er kansen over en weer. Met het invallen van Eljero Elia werd de al vermoeide Schotse defensie stukgespeeld. Bij een snelle counter bleef de speler van Hamburger SV koel, omspeelde de Schotse doelman en schoot binnen waarna het duel gespeeld was.

Schotland werd uiteindelijk zelfs geen tweede in de poule. De nederlaag tegen Oranje in combinatie met een 2-1 zege van Noorwegen zorgde ervoor dat de Schotten Noorwegen op doelsaldo voor moeten laten. In Oslo opende Thorstein helstad na twee minuten de score en verdubbelde Jon Arne Riise die halverwege de eerste helft. Boban Grncarov deed tien minuten voor tijd nog wat terug namens Macedonië.