Oranje begint met een 2-0-zege

0

Nederland is het WK goed begonnen met een 2-0-zege op Denemarken. In een wedstrijd die voor de ploeg van Van Marwijk moeizaam op gang kwam, werd de volle winst gepakt met een eigen doelpunt van AZ-verdediger Poulsen en een treffer van Kuyt.

De overwinning was een moeizame bevalling. Oranje kwam in het hoge Johannesburg snel in ademnood, tenminste zo leek het. De sterren waren nauwelijks vooruit te branden en bleven daardoor onder de maat. Van Persie en Van der Vaart liepen elkaar bij twee snelle acties in de weg en daardoor kon Nederland niet vroeg in de wedstrijd afstand nemen tegen de Denen. De eerste helft werd gekenmerkt door schoten hoog over het doel en passes over een lange afstand die de medespeler niet wisten te bereiken. Wesley Sneijder probeerde het tweemaal via een vrije trap van grote afstand, maar zonder resultaat. 
Nicklas Bendtner was na een klein half uur spelen dichtbij de openingstreffer. Tussen drie spelers kon de Deen inkoppen, maar zijn inzet verdween naast het doel van Maarten Stekelenburg. De Franse scheidsrechter Stéphane Lannoy gaf Nigel de Jong vlak voor rust een gele kaart voor onbesuisde tackle op de enkels van Kahlenberg. Nederland kwam meteen na rust gelukkig aan de leiding door een doelpunt van Simon Poulsen, die een gevaarlijke voorzet van Van Persie voor Kuyt verkeerd onderschepte en via Agger in het eigen doel werkte. Het was een dramatisch moment voor de Denen, die zodoende meer risico’s moesten nemen. De ploeg van Morten Olsen kreeg echter niet de kans om het Oranje daarna nog moeilijk te maken. Toch had Nederland moeite om zelf het spel te maken. Uiteindelijk bracht Van Marwijk Elia en Afellay in voor Van der Vaart en Van Persie. De twee invallers zorgden voor meer inhoud en diepte in het spel. Zes minuten voor het einde schoot Elia, die al met twee individuele acties was opgevallen, tegen de paal. In de rebound was Kuyt attent om de bal in het doel te werken. De Katwijker verdiende de treffer op basis van zijn spreekwoordelijke inzet. In de slotfase was Afellay dichtbij een derde treffer, maar zijn inzet werd net voor de doellijn weggehaald.

 

Nederland won voor het eerst sinds 1978 met twee goals verschil in de openingswedstrijd. En dat biedt een mooi perspectief voor de rest van het toernooi.

Share.

Laat een reactie achter