Offer Suarez helpt Uruguay aan halve finale

0

Het hemelsblauw is terug aan de top van het mondiale voetbal. Uruguay plaatste zich voor de halve finale tegen Nederland dankzij een penaltyserie, die nodig was omdat Asamoah Gyan een penalty verprutste in de blessuretijd van de verlenging.

Luis Suarez bracht een reuzenoffer en zal de strijd met Oranje moeten missen, maar hij hield Uruguay met een moedige redding in het toernooi. De Ajacied, die een minder sterke wedstrijd speelde als tegen Mexico en Zuid Korea, redde in de 121e minuut hands op de doellijn bij een ultieme aanval van Ghana, nadat hij ook al met zijn benen een treffer had voorkomen op een kopbal van Mensah.  Ghana was nog maar een trap van de halve finale verwijderd, maar Asamoah Gyan, die twee penalty’s had benut tijdens het toernooi, schoot de bal tegen de lat. Het was het sensationele slot van een wedstrijd, die in het teken stond van het labiele evenwicht.

 

In de strafschoppenserie groeide Muslera uit tot de held door twee inzetten van aanvoerder Mensah en tienerster Adiyah te stoppen. Tussen deze missers door, schoot Maxi Pereira de bal over de lat. Uruguay mag zich na veertig jaar weer halve finalist van het WK noemen. De tweevoudig kampioen maakte een degelijke indruk en verdiende de kwalificatie meer dan Ghana.

 

Uruguay begon sterk en was via Forlan en Suarez dicht bij een treffer. De ploeg raakte echter snel aanvoerder Lugano kwijt aan een blessure. Na een half uur waren er ook kansen voor Ghana. Gyan miste een goede kans. Boateng verraste met een knappe omhaal op een voorzet van Inkoom. Op slag van rust troefde Muntari doelman Muslera af met een daverend schot van 35 meter.

 

De 1-0-voorsprong gaf Ghana na rust niet de vleugels. Tien minuten na rust maakte Diego Forlan gelijk met een directe vrije trap. Hij verraste doelman Kingson. Kort daarna miste Suarez een uitstekende kans voor een leeg doel na een mooie voorzet van Forlan. Uiteindelijk konden beide ploegen niet voor een beslissing zorgen. Tot de daverende slotfase.

 

Met Ghana verloor Afrika zijn laatste deelnemer op dit toernooi. Uruguay – Nederland wordt de eerste halve finale van dit toernooi. Beide landen speelden slechts vier keer tegen elkaar en nooit vriendschappelijk. Op de Olympische Spelen van 1924 en 1928 èn op de mini-WK van 1980 won Uruguay, maar op het WK-74 won Oranje zijn eerste wedstrijd op een WK.

Share.

Laat een reactie achter