Nol de Ruiter doet boekje open over WK 1990

0

Leo Beenhakker vertelde na het voor Nederland desastreus verlopen WK in Italië (1990) dat de wereld geschokt zou zijn, als ooit het ware verhaal boven water zou komen.

Met een explosief dagboek, als hoofdstuk van zijn boek Nol, heeft assistent-bondscoach Nol de Ruiter de totale chaos van toen belicht.

 Voor Leo Beenhakker, die onderaan dit artikel reageert, is het dagboek zeer pijnlijk, maar ook de halve Oranje-selectie staat voor schut in het boek van Nol de Ruiter. Ruud Gullit liet vrouwen overkomen uit Milaan, Frank Rijkaard was niet vooruit te branden, Ronald Koeman was te dik, Freek de Jonge was met zijn vrouw een voortdurende indringer in het hotel en bondsarts Frits Kessel gedroeg zich volgens De Ruiter als een ‘oud wijf’.

Een aantal fragmenten uit het WK-dagboek van Nol de Ruiter uit 1990, waaruit het AD dinsdag publiceert.

31 MEI 1990
Reisdag: naar Zagreb (Joegoslavië). De training was volgens mij weer eens niet voorbereid. Op het veld was het weer een chaos. Zelfs Freek de Jonge stond in het doel. Leo vindt alles maar best, is er duidelijk op uit bij de pers goed te liggen.

4 JUNI
Bondsarts Frits Kessel gaat steeds belangrijker doen. Hij bemoeit zich overal mee, bepaalt de programma’s, het eten, het uitgaan, wie er wel of niet traint, kortom: hij is een oud wijf. Leo laat zich dat allemaal welgevallen, en doet alleen de populaire zaken: pers, tv en leuke trainingen.

6 JUNI
Jan Huijbregts (bestuurslid) vertelde dat de telefoonrekening ruim 20.000 gulden was. Waarin Gullit verreweg het grootste aandeel had, bijvoorbeeld gesprekken van 60 minuten (900 gulden). Gullit is een vervelende jongen. Om 6.45 uur opgestaan. Tijdens het ontbijt deelde Kessel mee dat Marco van Basten niet meeging om te trainen omdat hij slaap te kort was gekomen en hij wat verkouden was. Van Basten was gisteravond wel mee uit stappen geweest!

15 JUNI
Leo kan ontzettend goed toneelspelen en iemand katten in een volle zaal (is dat dan de toptrainer?). Maar de besprekingen hebben totaal geen inhoud, de trainingen zijn niet voorbereid en stellen niets voor. De organisatie is slecht.

16 JUNI
Jan Rab op mijn kamer, met de mededeling dat Leo de analyse kwijt is van de wedstrijd Engeland-Ierland. Niet te geloven!

17 JUNI
Reisdag: naar Hotel Kafara, Palermo (Sicilië). Wat zoal opviel deze dag: Leo verandert zomaar weer het programma (buffet); Freek de Jonge met vrouw in het hotel (slapen); Menzo wil à la minute zijn korte broek gestreken hebben!; Hiele eist een zwembroek (die Piet hem niet geeft); Gullit laat twee vriendinnen overkomen uit Milaan, en ze blijven slapen.

24 JUNI
Leo is echt super publiciteitsgeil. Daarbij heeft hij weinig fatsoensnormen, wat terug te zien is bij de Ajax-spelers. Die gedragen zich duidelijk onbeschofter dan de rest (Wouters is een uitzondering).

Nol, een levenslang pact met FC Utrecht.
Martin Donker
Uitgeverij Voetspoor – boek opmaat – Zeist
ISBN 978-90-79086-05-4

bron: ad.nl

Share.

Laat een reactie achter