Nieuwe WK tenues gepresenteerd

0

Het WK is in aantocht en dus worden de nieuwe tenues van de deelnemende landen langzaamaan gepresenteerd!

Zo werd een maand geleden het nieuwe thuistenue van Oranje aan het grote publiek getoond. Nederland zal het toernooi echter niet beginnen in dit tenue. De eerste wedstrijd wordt uit gespeeld tegen Spanje en zal daarom worden afgewerkt in het gloednieuwe blauwe uitshirt, dat ook onlangs is gepresenteerd. Het presenteren van nieuwe tenues bij grote toernooien is een jarenlange traditie waar alle landen met plezier aan meedoen. Hier een greep uit de tot nu toe gepresenteerde tenues.
 
Nederland
Het tenue van Nederland staat dit WK in het teken van het 125-jarig bestaan van de KNVB. Dit komt terug in het retro tintje dat aan het shirt is gegeven. Grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel heeft het lettertype van de rugnummers zo ontworpen dat het doet denken aan de rugnummers waar Oranje mee speelde in de succesvolle jaren ‘70. Daarnaast prijkt er een grote witte leeuw op de borst. Het thuistenue bestaat uit een oranje shirt, een witte broek en oranje kousen. Het uittenue is volledig blauw met oranje details, waarbij het uiterlijk van de rugnummers hetzelfde is als die van het thuisshirt. Rond de hals en de schouders is het shirt feller blauw en loopt het in een geblokt patroon steeds donkerder af naar beneden. De blauwe kleur refereert naar de officiële koninklijke Nederlandse vlag. 
Engeland
Ook Engeland heeft inspiratie gehaald uit het verleden. Het tenue is volledig wit en doet denken aan dat wat de Engelsen op het WK in 1970 droegen. In dat jaar behaalden het land als titelverdediger de kwartfinales van het WK in Mexico. Het uittenue bestaat uit een rood shirt, een witte broek en rode sokken. In Engeland heerst er op dit moment kritiek op het tenue, dat volgens velen veel te duur zou zijn voor de fans. Zelfs de Britse premier Cameron heeft zich in de discussie gemengd: ‘’Het is erg duur. Ouders staan onder druk om het shirt aan te schaffen voor hun kinderen. Daar zou geen misbruik van gemaakt moeten worden.’’
Brazilië
Thuisland Brazilië speelt als vanouds in de typische kanarie-kleuren; het vertrouwde gele shirt met groene details, blauwe broek en witte sokken. Ook het ontwerp van het Braziliaanse shirt grijpt terug op het verleden, op de jaren ’70 om precies te zijn. Het design van de rugnummers is afgeleid van het klassieke lettertype dat altijd veel gebruikt wordt op straatposters in Brazilië. Het uitshirt bevat, net zoals dat van Nederland, meerdere blauwe kleuren. De afwisseling tussen licht- en donkerblauw vertegenwoordigt de energie van het Braziliaanse volk en haar strandcultuur.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten werken net als Engeland hun thuisduels af in volledig witte tenues. Op de achterzijde staat de tekst ‘’One Nation. One Team’’ geprint. Echter is dit met het blote oog niet zichtbaar. De tekst verschijnt alleen wanneer het wordt beschenen met uv licht. Het uittenue is een iets opvallender verschijning. De schouders en borst zijn blauw, gevolgd door een witte balk rond de buik, waaronder de rest van het tenue volledig rood is. Dit heeft in Amerika voor nogal wat discussie gezorgd. Zo wordt het tenue vergeleken met de ‘turborocket popsicle’, het Amerikaanse equivalent van een raketje. Ook vinden veel Amerikanen dat de kleuren van het tenue teveel doen denken aan Europese landen, zoals Nederland, Frankrijk en zelfs Rusland. Velen pleiten dan ook voor het hergebruik van het ‘Denim’ shirt dat het team van de V.S. op het WK in 1994 droeg.
Klaar voor het WK
De meeste teams hebben de tenues gepresenteerd en lijken er helemaal klaar voor te zijn. Op 12 juni is de aftrap van het WK. Gastland Brazilië trapt dan in de gloednieuwe shirts af tegen Kroatië. De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal vindt plaats op 13 juni. In het blauwe uittenue treedt Oranje dan aan tegen wereldkampioen spanje. Wil je onze helden ook graag supporten in het nieuwe Oranje-shirt? Kijk dan eens op Zalando.nl voor WK tenues en meer.
Share.

Laat een reactie achter